Fermierii care protestează de câteva săptămâni au convenit în cadrul Comisiei pentru problemele producătorilor de cereale și oleaginoase un nou mecanism de creditare. Astfel, pe lângă creditul oferit de stat, garantat cu 90% pentru suma 500 de mii de lei pentru fermierii micro, se propune garantatarea unui credit pentru toate domeniile nu doar pentru cereale, iar plafonul maximal să fie de 2 milioane de lei. Perioada de creditare va fi de 3-5 ani, cu un an perioada de grație. Credite garantate ar urma să fie acordate fermierilor micro si mici, iar mecanismul să fie aplicat din 15 martie.
„Am convenit ca ODA va prezenta acest produs în forma definitivă către agricultori si către bănci. Mecanismul sa fie aplicat din 15 martie. De asemenea, fermierii insistă ca autoritățile să solicite și sprijin din partea UE. Anterior, ei au solicitat ca din valoarea unui grant de 30 de milioane de euro, 10 milioane să revină agricultorilor, dar Guvernul nu a acceptat propunerea. În acest context, ministrul Agriculturii urmează să prezinte o scrisoare către UE privind solicitarea ajutorului de urgență pentru agricultori. Tot mâine trebuie să vină un răspuns de la Ministerul Finanțelor în privința compensațiilor și rambursarea necondiționată a TVA”, a menționat directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari.
Și fermierii, și ministrul Agriculturii s-au arătat mulțumiți de felul în care au decurs discuțiile de această dată, dar spun că mai este mult de lucru, pentru a se ajunge la o finalitate și a ajuta sectorul agricol să iasă din impas.
„La un numitor comun e departe de spus că am ajuns. Astăzi am avut o discuție cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei, Inspectoratului Fiscal și ODA. S-a discutat în mare parte despre creditul care trebuie să fie cu un plafon de până la 2 milioane pentru mjloace circulante agricultorilor aflați în dificultate. Urmează mâine să avem o ședință cu reprezentanții băncilor, să vedem dacă ei acceptă propunerile, poate au unele impedimente, să mergem exact cum s-a mers pe creditul de 500 de mii, să accepte toate punctele și să vedem cât de repede se poate implementa acest mecanism, ca agricultorii să primească acești bani de la băncile comerciale și să-i bage în economia națională, în așa fel ca beneficiarul final să fie tot Bugetul de stat. S-a discutat despre rambursarea TVA necondiționat, s-a pus accent pe compensațiile de la UE, să fie deblocați cât mai rapid acești bani și să vină spre agricultură, dar și spre sectorul real al economiei”, a declarat agricultorul Sergiu Stefanco, după ședință.
Anterior, fermierii au solicitat autorităților
1. Înaintarea de către Guvern a scrisorii de urgență în adresa UE cu solicitarea sprijinului pentru producătorii de cereale și oleaginoase (așa cum a promis la ultima întălnirea ministru al agriculturii)
2. Identificarea unor surse minimale pentru alocarea compensațiilor agricultorilor pentru fiecare hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023 (fermierii au căteva propuneri)
3. Rambursarea necondiționată a TVA pentru fermierii mici.
4. Elaborarea unui mecanism de creditare garantată în volume mai mare și în condițiile mai avantajoase a agricultorilor mici și mijlocii.
5. Clarificarea situației cu motorină română.