Tamas Sulyok este noul președinte al Ungariei. Parlamentul l-a ales pe Sulyok pentru cinci ani, cu sprijinul parlamentarilor din partidul de guvernământ al lui Viktor Orban, Fidesz, care are o majoritate.

Sulyok este un jurist în vârstă de 67 de ani care a condus Curtea Constituţională din 2016, a depus jurământul în urma votului şi va prelua funcţia pe 5 martie. În Ungaria, preşedintele are un rol ceremonial. Prima femeie care a ocupat această funcţie în Ungaria, Katalin Novak, aleasă în martie 2022, a demisionat în urmă cu două săptămâni, recunoscând o „greşeală” în decizia de graţiere a complicelui unui pedofil.

Prim-ministrul Viktor Orban, care se confruntă cu cea mai gravă criză politică de la întoarcerea sa la putere în 2010, a descris el însuşi plecarea acestei apropiate drept un „coşmar”. Opoziţia a denunţat alegerea lui Tamas Sulyok, spunând că este un candidat fără anvergură politică, iar câteva mii de persoane au demonstrat duminică la Budapesta pentru a cere ca şeful statului să fie ales prin vot universal direct. Orban speră să pună astfel capăt scandalului, care a scos zeci de mii de oameni în stradă la jumătatea lunii februarie, o mobilizare la o scară nemaivăzută de un deceniu, notează sursele citate de Agerpres.

Alegerea rapidă a lui Sulyok l-ar putea ajuta pe Orban să recâștige inițiativa politică după un scandal care părea să se contrazică cu unul dintre principiile-cheie ale partidului său: angajamentul său față de familia tradițională și valorile creștine, notează Reuters.

Citeşte întreaga ştire: Tamas Sulyok, ales de parlamentul ungar noul președinte al Ungariei, după demisia lui Katalin Novak

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE