Revenim cu detalii

Prin decizia ANRE din 7 iunie, tariful la gazele naturale în punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune înaltă va fi stabilit la nivelul de 13,66 lei%, din rețelele de distribuție de presiune medie - 14,38 lei/m3, iar din rețelele de presiune joasă – 16,73 lei pentru o mie de metri cubi.

„Urmare a calculării factorilor sumari prețul mediu de furnizarea a gazelor naturale calculat de ANRE este 15.259 lei/mia m3. Prețul este mai mic cu 10.825 comparativ cu prețul în vigoare și 1.429 lei mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz”, a menționat ANRE.

„Principalul factor, care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor, este scăderea semnificativă a prețurilor la gazele naturale, care sunt achiziționate de către SA „Moldvagaz” de la SA „Energocom” pentru necesitățile consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, în conformitate cu decizia Comisiei Naționale pentru Stări Excepționale”, se arată în solicitarea MoldovaGaz adresată ANRE-ului.

În fața sediului ANRE au loc proteste. Protestatarii cer aplicarea retroactivă a tarifului micșorat la gazele natuarle, care "nu ar trebui să depășească 5-6 lei pentru un m3". Deputatul Partidului Șor, Vadim Fotescu, a cerut Comisiei pentru Situații Excepționale să decidă aplicarea cu o dată anterioară a tarifelor reduse, "la fel cum a decis aplicarea retroactivă, când au fost majorate tarifele"

Hotărârea ANRE va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE