Uniunea Europeană şi China vor încerca să relanseze relaţiile lor de prietenie în cadru Summit-ului de miercuri, 20 mai organizat la Praga. Delegaţia chineză va fi reprezentată de premierul Wen Jiabao. Depăşirea neânţelegerilor dintre guvernul chinez şi reprezentanţii la nivel înalt ai Uniunii Europene este mesajul formal al summit-lui, care a fost anulat în decembrie 2008, la iniţiativa Chinei. Vizita întreprinsă în Tibet al Preşedintelui Republicii Franceze, Nicolas Sarkozy, ţară ce deţinea în acea perioadă preşedinţia Uniunii Europene, a provocat indignare şi proteste din partea oficialilor chinezi.

Amintim că liderul spiritual Dalai Lama a lansat invitaţii şi oficialilor din Danemarca, Olanda etc., care însă nu au dat recurs invitației.

Pekinul continuă în prezent să urmărească evoluţia dialogului dintre liderul spiritual şi Europa, China a recomandat insistent Franţei să se abţină de a acorda lui Dalai Lama titlul de „citoyen d’honneur” (cetățean de onoare).

Agenda Summit-ului de la Praga va include, consolidarea parteneriatului dintre China şi cele 27 ţări membre ale Uniunii Europene (UE) în soluţionarea problemelor economiei globale, politicii, ecologiei şi securităţii internaţionale. În timpul reuniunii China va cere Uniunii Europene să-i recunoască statutul de economie de piaţă şi limitarea exporturilor europene cu noi tehnologii informaţionale. La rând său, în cadrul summit-ului reprezentanţii Uniunii Europene, la iniţiativa European Greens şi Amnesty International vor încerca să abordeze problema încălcării drepturilor omului în China.

La finalul Summit-ului pot fi semnate un şir documente în domeniul colaborării, inclusiv privind crearea la Pekin a unui centru de asistenţă a business-ului mic şi mijlociu a UE pe teritoriul Chinei. Analiştii apreciază organizarea reuniunii de la Praga drept o tentativă în stil de maximă neutralitate vis-a-vis de relansarea a relaţiilor de încredere dintre China, ca partener strategic şi unele ţări membre ale Uniunii Europene.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE