Prim-ministrul R. Moldova, Vladimir Filat și ambasadorul Dirk Schuebel, șeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău au semnat un acord de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană privind Programul „Măsuri de consolidare a încrederii.” Acesta se cifrează la suma de 12 mln de euro, bani nerambursabili, dintre care 15% vor fi destinate regiunii Transnistrene.
Potrivit primului ministru, aceste resurse își vor avea destinația în proiectele de mediu, de asigurare cu apă potabilă și cele de dezvoltarea a infrastructurii.
”Din această sumă, 15% vor fi destinate regiunii transnistrene. Acțiunea noastră va fi concentrată pe proiecte. Sprijinul este unul important si vreaua încă o dată să aduc recunoștința față de UE pentru obiectivul real – cel de integrare europeană”, a subliniat Vlad Filat.
Șeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău la fel a declarat că îi pare foarte bine să înceapă acest an printr-o contribuție adusă în soluționarea diferendului transnistrean.
”S-au înregistrat și anumite preogrese în timpul discuțiilor  în formatul 5+2. Moldova trebuie să prospere în discuții și sperăm că la următoarele runde de negocieri formale în orasul Dublin va aduce noi rezultate. Măsurile de consolidare a încrederii trebuie să creeeze nu doar măsuri de securitate, ci vor fi un beneficiu pentru Moldova prin proiectele de mediu atât la nivel social cât și individual. Acest pachet pentru măsurile consolidare a încrederii se cifrează la 40 mln euro. Vreau să menționez aici și rolul instituției EUBAM, care a ajutat la reluarea transportului de mărfuri”, a declarat Dirk Shuebel.
Potrivit șefului Delegaţiei UE la Chişinău acest Acord se cifrează la 12 mln euro, iar prin proiectul dat se propune consolidarea mediului de afaceri dintre cele două maluri ale Nistrului, prin anumite facilități medicale și de reabilitare a infrastructurii. O altă prioritate sunt tinerii, pentru care se va deschide un cenru de informare a UE în cadrul Universității de la Tiraspol, care va veni cu suport de lucru tehnic și cu mai multe informații, privind standardele UE. 
De menționat, că pentru acest Program ”Măsuri de consolidarea a încrederii” sunt prevăzuți 13,1 mln euro, dintre aceștia 12 mln fiind acordate de către UE, iar 1,1 mln de către PNUD. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE