Comisia Europeană (CE) „analizează cu atenție” subvenționarea transportării cerealelor ucrainene prin statele membre UE, după ce câteva țări au interzis importurile, a anunțat sâmbătă postul public de radio din Polonia, fără a preciza sursa informației, transmite Bloomberg.

 Problema sprijinirii costurilor pentru tranzitarea cerealelor din Ucraina este discutată la întâlnirea reprezentanților Poloniei, Ungariei, Slovaciei, României și Bulgariei, cu oficiali ai CE și ai Ucrainei. Costul estimat al subvențiilor s-ar putea situa la aproximativ 30 euro (32,62 dolari) per tona de cereale, susține postul polonez de radio, citat de Agerpres.

În 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricții până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe din floarea soarelui provenite din Ucraina, în ideea de a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Aceste țări s-au plâns că cerealele ieftine din Ucraina fac producția locală neprofitabilă. Executivul comunitar a precizat că în această perioadă, grâul, porumbul, rapița și semințele din floarea soarelui provenite din Ucraina vor putea fi vândute în orice altă țară din blocul comunitar. Comisia Europeană a decis, pe 5 iunie, prelungirea interzicerii importurilor de cereale din Ucraina, pentru țările din estul Europei, până la data de 15 septembrie 2023.

În ultimele săptămâni, infrastructura de export a Ucrainei a fost sever avariată de atacurile asupra porturilor sale, după retragerea Rusiei, în 17 iulie, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE