În urma vizitei Prim-ministrului Vlad Filat la Bruxelles din 30 septembrie a fost semnat un acord de 7 milioane euro cu Benita Ferrero-Waldner, Comisar European pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate.  
Acordul va fi pentru finanţarea privind Asistenţa Tehnică şi Twinning în calitate de instrumente de sprijinire a implementării Planului de Acţiuni RM – UE (în cadrul ENPI 2009).
"Suntem conştienţi de situaţia economică dificilă cu care se confruntă guvernul R. Moldova", a declarat comisarul european în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul moldovean.
Banii acordați vor permite experţilor UE să ajute noul guvern de la Chişinău în "consolidarea capacităţii administrative" în domenii precum achiziţiile publice, concurenţa, ajutoarele de stat şi drepturile de proprietate intelectuală, a precizat oficialul UE.
Comisarul european a precizat că Moldova "are nevoie de stabilitate politică pentru a continua reformele economice şi politice", făcând referire la avertismentele premierului moldovean cu privire la posibilitatea ca Partidul Comunist să provoace noi alegeri anticipate.
În cadrul aceleiași zile, premierul a avut întrevederi cu Viviane Reding, Comisar European pentru Societate Informaţională şi Media au fost abordate posibilităţile de cooperare cu UE în domeniul societăţii informaţionale şi media prin valorificarea expertizei UE în reformarea audiovizualului public în R. Moldova ajustat la standardele UE.
În contextul discuţiilor privind liberalizarea regimului de vize Comisarul European a manifestat disponibilitatea Comisiei de a avansa în dialogul privind regimul de vize prin intensificarea la prima etapă a contactelor între experţii R. Moldova şi cei ai Comisiei Europene, în vederea implementării condiţiilor necesare pentru lansarea dialogului vizând regimul de vize.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE