Oficialii de la Ankara solicitau ca 15% din gazele ce vor trece prin conductă să îi fie vândute la preţ redus, dar şi ca UE să îi deblocheze negocierile de aderare, relatează The Guardian.

Ambele pretenţii erau inacceptabile pentru Bruxelles – prima ar fi transformat gazoductul într-unul ineficient din punct de vedere financiar, iar cea de-a doua a întâmpinat opoziţia dură a Franţei şi Germaniei. Deşi mulţi oficiali europeni nu sunt încă foarte convinşi că Turcia nu se va răzgândi din nou, Preşedintele Comisiei Europene susţine că liderul turc, Abdullah Gul, i-a promis că acordul va fi semnat pe 25 iunie. José Barroso a explicat că Turcia nu a mai impus nicio monedă de schimb pentru participarea la Nabucco.

UE importă în prezent aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale din Rusia. Nabucco ar urma să reducă cu 10% din necesar (60 de miliarde de metri cubi anual) această dependenţă. Conducta, ale cărei costuri sunt estimate la 9 miliarde de euro, ar urma să lege zona statelor caspice (Azerbaidjan şi eventual Turkmenistan) de Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, devenind singura rută importantă al cărei control nu aparţine Rusiei. Cea mai mare parte a gazoductului urmează să fie construită pe teritoriul Turciei – peste 1.600 de km, din cei 3.300 km, pe cât se va întinde Nabucco.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE