În jur de 50 de tineri au participat de ziua Europei, duminică, 10 mai la un flash mob menit să atragă din nou atenţia asupra situaţiei din Republica Moldova unde sub regimul comunist sunt grav încălcate drepturile omului.
Flash mob-ul a avut loc în fața Casei Matei Corvin, unde mai multe instituţii din Cluj au prezentat materiale informative despre Uniunea Europeană, eveniment intitulat ”Gala multiplicatorilor de informaţii europene”. Participanţii la această adunare spontană au venit însoţiţi de umbrele de ploaie (deşi vremea era însorită) pe care era scris ”Nu te fă că plouă! Moldova are nevoie de tine!” Mai multe slogane apăreau pe umbrelele deschise la această expoziţie: — Nu te fă că plouă!/ De prea mult timp în Moldova e Gripă. Gripa Porcilor Comunişti!/ Moldova are nevoie de tine!/ În Moldova se atacă libertatea!/ Chişinăul arde. Europarlamentarii se piaptănă!/ O rezoluţie nu face primăvara în Chişinău!/ O Rezoluţie ─ o Soluţie!/ Moldova ne doare!/ EU: One resolution is no solution!/ Democracy in Moldova is under attack!/ Communism strikes back!
Participanţii au afişat umbrelele începând cu ora 11.00, timp de circa 20 de minute, mai apoi pierzându-se în mulţime. Evenimentul a avut organizatori anonimi, iar invitaţia a circulat pe internet.
Declaraţii ale participanţilor:
”Mi s-a părut puţin ciudat să sărbătoresc ziua Europei când ştiu prea bine ce se întâmpla în R. Moldova. Valorile Europene nu înseamnă nimic acolo unde tortura şi teroarea sunt la ele acasă. Europa ar trebui într-adevăr să înceteze să ”pretindă că plouă” pentru că prea mulţi oameni suferă în imediata vecinătate a fortăreţei europene,” Andrei Ciorondean — student din R. Moldova.
”Mă simt ca la o înmormântare la care se aude muzica de chef a vecinului. Eu nu vreau să sărbătoresc atunci când ştiu că la o aruncătură de băț, oamenii sunt terorizaţi de un regim totalitar, nu există libertate de exprimare, iar tinerii sunt luaţi de pe stradă pentru a li se aplica o educaţie cu bâta prin beciurile miliţiei moldovene,” Cristi Popovici — economist, 31 de ani.
”Am venit aici în speranţa că măcar acum, de ziua Europei, instituţiile europene și cele internaţionale vor încerca să pună capăt gravelor încâlcări ale drepturilor omului din R. Moldova. Interesele economice nu ar trebui să fie mai presus de libertăţile fundamentale ale omului indiferent de cât de aproape de est este situată o țară,” I. M. — student UTCN din Cluj, 21 de ani.
Flash mob-ul este un proiect care se bazează pe o mobilizare ”inexplicabilă” a unor oameni, un mod de a se exprima, pentru cei care participă. Acesta nu este o acţiune, meeting sau înculcarea ordinii publice. Nu e nimic ilegal în a-ți manifesta solidarietatea umană față de tinerii demonstranţi de la Chişinău care se împotrivesc regimului comunist.