Tratatul de la Lisabona intră de astăzi, 1 decembrie în vigoare. La doi ani de la semnarea documentului de către statele membre, Tratatul de Lisabona simplifică procesul decizional şi acordă prerogative sporite Parlamentului European.
Cele mai importante inovaţii aduse de Tratatul de la Lisabona sunt considerate două noi funcţii. Uniunea Europeană are un singur preşedinte, funcţie pentru care a fost ales belgianul Herman Van Rompuy , pentru doi ani şi jumătate.
Potrivit noului document de funcţionare, Uniunea are şi un ministru de Externe, funcţie pentru care a fost desemnată Catherine Ashton. Noul Tratat face posibil ca un text semnat de un milion de cetăţeni să devină proiect legislativ, la propunerea Comisiei Europene. Documentul introduce şi posibilitatea ca o ţară să părăsească Uniunea Europeană, scrie realitatea.net.
Amintim că textul tratatului s-a finalizat în urma unui summit neoficial la Lisabona pe 19 octombrie 2007. Tratatul a fost semnat pe 13 decembrie de către reprezentanţii celor 27 de state membre ale UE, încheind astfel mai mulţi ani de negocieri pe tema aspectelor instituţionale.
Tratatul de la Lisabona modifică Tratatul privind Uniunea Europeană şi Tratatele CE, în vigoare în prezent, fără a le înlocui. Tratatul va pune la dispoziţia Uniunii cadrul legal şi instrumentele juridice necesare pentru a face faţă provocărilor viitoare şi pentru a răspunde aşteptărilor cetăţenilor.
Intrarea în vigoare a Tratatului va fi marcată de o ceremonie la Lisabona.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE