Un proiect de lege elaborat de către ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor va permite crearea unui sistem naţional unic pentru apelurile de urgenţă.
Proiectul de lege presupune că toate apelurile de urgenţă în reţelele publice de telefonie vor fi realizate prin intermediul unui singur număr : 112. Introducerea unui singur număr are menirea de a eficientiza acordarea adecvată a serviciilor de stat în domeniul asigurării securităţii populaţiei pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Crearea acestui sistem va facilita procesul de coordonare a mai multor servicii simultan în cadrul unei situaţii urgente şi presupune preluarea apelurilor de urgenţă de la cetăţeniDupă caz, acestea vor fi  transmiscătre dispecerate, apoi redirecţionate serviciilor operative de urgenţă specializateAstfel, se va asiguro reacţie imediată şi unitară de intervenţie în situaţiile, în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea populaţiei, ordinea sau proprietatea publică şi privată.
De menţionat, în Republica Moldova, activează independent serviciile operative de urgenţă, care funcţionează pe principii organizatorice diferiteAcestea nu dispun de o platformă modernă tehnologică de prelucrare a informaţiei şi de comunicaţii fiabile de interacţiune. În acest context, este necesar de a moderniza capacităţile instituţionale şi de a asigura suportul tehnico-informaţional al serviciilor operative de urgenţă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE