Prețul gazelor pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a ajuns la 350 de lei/MWh, cel mai înalt nivel al ultimilor 2 ani, ca urmare a războiul comercial declanșat de administrația Trump, a majorării cererii regionale pentru alimentarea Transnistriei cu gaze, gradului redus de umplere a depozitelor și a unor probleme cu aprovizionarea cu gaze non-rusești a Balcanilor, notează profit.ro
După suspendarea de aproape două săptămâni a producției la zăcământul „Shah Deniz 2”, care a afectat negativ nu numai livrările de gaze naturale ale Azerbaidjanului prin conducta transadriatică, ci și poziționarea sa pe piața regională a gazelor în vârful sezonului de iarnă, un nou incident a avut loc la terminalul GNL de lângă Alexandroupolis - un alt punct potențial de intrare a gazelor non-rusești în regiune. Terminalul a încetat în mod neașteptat să furnizeze gaze către rețeaua DESFA.
Problemele cu alimentarea, dar și majorarea cererii venite din partea Republicii Moldova, au creat valuri și pe piața autohtonă. Prețul mediu zilnic al gazelor cu furnizare în ziua de marți a fost de 313,8 lei/MWh, nivel înregistrat ultima dată în ianuarie 2023. Evoluția prețului gazelor pe piața pentru ziua următoare operată de BRM din ultima lună Volumul total tranzacționat pe cea mai importantă piață spot, cea pentru ziua următoare a fost unul record, de de 113 GWh, cantitate echivalentă cu aproximativ 44% din producția internă curentă, de 256 GWh/zi.
Dacă este adăugat și volumul tranzacționat în aceeași zi pe cealaltă piață spot, cea intraday, de 25,8 GWh (la un preț mediu de 317 lei/MWh), un nivel record de 138,8 GWh au fost tranzacționați pe piețele spot într-o singură zi, reprezentând 54% din producția internă.
România este în aceste zile importator net de gaze. Miercuri, de exemplu, România importa 12,6 milioane mc de gaze (aproximativ 134 GWh) via Bulgaria și exporta 7,1 milioane mc în Republica Moldova (6,1 miloane mc prin punctul de la Ungheni și un milion prin cel de Isaccea - care are ca destinație Transnistria).