Evenimentele din regiunea autonomă Gagauz Yeri sunt importante atât pentru desfășurarea alegerilor locale, cât și pentru procesele democratice care se dezvoltă între Prut și Nistru.

Explic: noul guvernator al regiunii găgăuze, Eugenia Guțul a depus jurământul în fața Adunării populare din regiunea autonomă dar nu reușește să instaureze guvernul local prezentat/impus de către Ilan Șor într-o manifestare publică.

Aleșii poporului găgăuz au refuzat să voteze componența aleasă/propusă din Israel motivând că o parte dintre aceste persoane nu sunt de etnie găgăuză și nu cunosc limba găgăuză. Deputații găgăuzi se conduc de prevederile unei legi care spune că membrii Comitetului Executiv aka guvernul local trebuie să cunoască limba găgăuză și să fie de etnie găgăuză.                                                                                    

Nici astăzi, 4 august 2023, deputații din Comrat nu au rezolvat problema guvernului local, ei nu au introdus pe ordinea de zi acest punct. Spre nemulțumirea lui Șor.

Președintele Adunării Populare din Găgăuzia a spus că motivul ține de faptul că noul guvernator a comis o eroare la formarea structurii executivului.

Probabil așa e. Cert este că Eugenia Guțul a pășit cu stângul.

Ea nu are experiență de conducere a unei administrații locale, iar Ilan Șor, de acolo de unde este, vrea să demonstreze tuturor, de la vlădică la opincă, că rămâne important în politica moldavă chiar dacă vehicolul electoral care-i purta numele a fost interzis. De aici, graba și încălcarea unor elemente tabu în formarea guvernului local al autonomiei.

Potrivit legii referitoare la funcționarea regiunii autonome, dacă guvernul local nu va fi aprobat din două încercări, guvernatorul regiunii are dreptul să dizolve Adunarea Populară.

Pe parcursul şedinţei de astăzi, 4 august 2023, a Adunării Populare din regiunea autonomă, un grup de susținători ai Eugeniei Guțul au scandat lozinci împotriva forului legislativ local și împotriva conducerii statului moldovean.

Pragul contradicțiilor dintre deputații găgăuzi și Ilan Șor încă nu a fost atins. Temperaturile sunt însă în creștere.

Pestrița componentă politică a legislativului de la Comrat este una care nu-i este favorabilă lui Șor - din cei 35 de deputați locali, 25 sunt independenți, 9 sunt socialiști/comuniști iar unul aparține patidului PACE.

Nu cred că Ilan Șor va dizolva legislativul de la Comrat. Ar fi o lovitură la imaginea pe care o are în mentalul colectiv. Una destul de mototolită.

În schimb, nu exclud ca în Adunarea Populară a Găgăuz Yeri să apară o majoritate favorabilă bașcanului nou ales. E mai simplu.

Victor Nichituș

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE