Deputații s-au întrunit joi, 9 iunie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi se regăsește și proiectul ce prevede reducerea taxelor consulare pentru moldovenii aflați peste hotare.

Deputatul PAS Ana Calinici a precizat pentru POLITIK.MDprin votarea acestui proiect de lege se va reduce cu circa 60% costul serviciilor consulare prestate cetățenilor Republicii Moldova în afara țării.

„În formula actuală, moldovenii achită un cost total format din următoarele componente: taxa percepută de Agenția Servicii Publice, taxa consulară și cheltuielile aferente. Potrivit modificărilor, vom elimina în totalitate componenta de taxe aferente consulare, înjumătățim taxele consulare iar pentru perfectarea pașaportului minorului excludem în totalitate taxa consulară”, a menționat deputatul Ana Calinici.

După votarea proiectului, costurile se vor reduce astfel:
  • Perfectarea pașaportului: de la 92 euro la 61 euro; pentru minori – 41 de euro
  • Buletinul de identitate: de la 45 euro la 21 euro
  • Titlu de călătorie: de la 21 euro la 10 euro

„Acum avem un preț disproporționat de mare în raport cu taxele care se plătesc în țară. Spre exemplu, la moment, pentru perfectarea buletinului de identitate moldovenii de peste hotare plătesc de 7 ori mai mult, pentru pașaport de 2 ori mai mult, iar pentru alte servicii sunt diferențe și mai mari”, a precizat deputatul PAS.

Ana Calinici conchide că acest proiect vine ca continuare a îmbunătățirii accesului la serviciile publice pentru cetățenii aflați atât în țară cât și în diaspora.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE