Locuitorii municipiului Chișinău ar urma să plătească mai mult pentru serviciile de apă și canalizare. Apă-Canal Chișinău a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o solicitare privind majorarea tarifelor. Se întâmplă la doar opt luni după ce întreprinderea municipală a obținut de la ANRE creșterea tarifului mediu. Acesta ar urma să se majoreze acum cu aproape doi lei per metru cub. În timp ce primarul Ion Ceban spune că Apă-Canal ar fi înregistrat pierderi considerabile din cauza tarifelor mici, locuitorii capitalei se plâng că nu se descurcă nici cu cele actuale, notează jurnal.md

Apă-Canal Chișinău a depus vineri o solicitare la ANRE pentru ajustarea tarifelor la apă și canalizare. Tariful mediu indicat este de 19 lei și șase bani, ceea ce reprezintă o majorare de un leu și 88 de bani de bani față de prețul actual. Pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă, consumatorii casnici ar putea scoate din buzunare cu 88 de bani mai mult și ar urma să achite un tarif de 12 și 95 de bani per metru cub. Cu aproape 50 de bani mai mult ar putea crește tariful pentru serviciile de canalizare. Mulți dintre locuitorii capitalei spun că nu vor face față noilor tarife.

Reprezentanții Apă-Canal Chișinău susțin că tariful actual, aplicat de ANRE, a condus la înregistrarea unor pierderi substanțiale. Întreprinderea municipală spune că a inclus în tarif și indicatorul cu privire la redistribuirea apei. Despre pierderi vorbește și primarul Ion Ceban.

„Din cauza influenței politice la ANRE, propriu-zis, face ca municipiul Chișinău să scoată din buzunar 320 de milioane de lei să le plătească pentru prostia lor. Ei au avut în lanț foarte multe majorări de tarife. Acest lucru, astăzi împreună cu datoriile istorice, face ca municipalitatea să nu creeze noi grădinițe, noi școli, noi terenuri de fotbal pentru copii, drumuri, dar să plătească acțiunea guvernului”, spune Ceban.

Anterior, reprezentanții guvernării au spus că Primăria are bani pentru criza de la Apă-Canal și l-au acuzat pe Ion Ceban că „trișează și șantajează locuitorii capitalei cu livrarea apei”

Ultima dată, tariful la serviciile de alimentare cu apă și canalizare, prestate de Apă-Canal Chișinău, au fost majorate în ianuarie curent. Astfel, consumatorii casnici achită pentru apă 11 lei și 12 bani per metru cub, iar pentru canalizare - 4 lei și 18 bani.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE