Ministrul Agriculturii declară că nu va fi anulată circulara care cere acte suplimentare de la agricultorii care vor să obțină subvenții de la stat. Asta chiar dacă una dintre organizațiile agricultorilor a anunțat că pichetează mâine sediul instituției și AIPA.

„Este o decizie a Curții de Conturi, care vine după verificările din 2022 și nu există nicio posibilitate de a fi anulată”. Fermierii trebuie să demonstreze că dețin în propirietate sau cu contract de arendă terenurile pe care le prelucrează, implicit asta înseamnă că tu trebuie să demonstrezi că tu deții titlurile de proprietate cu numerele cadastrale corespunzătoare” a declarat Vladimir Bolea la TVRMoldova.

„Este o cerință legitimă, executorie pentru AIPA, după recomandările făcute de Curtea de Conturi. Nu există posibilități de anulare a acestei cerințe. Până la această oră, 84 de agricultori și-au depus dosarel și fac apel către toți fermierii să-și pregătească dosarele și să depună la AIPA pentru subvenții. Se vor verifica dosarele depuse în mod aleatoriu, în jur de 5% din gospodării de-a fir-a-păr, câte hectare sunt, cu ce s-au însămânțat, ca să coincidă exact cu cele depuse în dosar pentru că vorbim despre bani bugetari”, a declarat Vladimir Bolea.

Asociația Forța Fermierilor se declară indignată și acuză Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură că ar fi impus, în mod „abuziv și ilegal, cu aprobarea tacită a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare”, noi reguli ce vor face extrem de dificil procesul de depunere a dosarelor pentru compensații la cerealele de primă grupă și motorină pentru fermierii afectați de secetă. Cerințele s-ar conține într-o circulară, transmisă în teritoriu, dar care ar contravine regulamentelor adoptate de Guvern.

„În semn de protest, mai mulți agricultori, chiar dacă procesul de  recoltare este în toi, vor picheta miercuri, 30 august 2023, la ora 11:00, sediul Ministerului Agriculturii și Agenției Intervenției și Plăți în Agricultură” a anunțat Asociația Forța Fermierilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE