Problema migranţilor este în atenţia autorităţilor ruse şi în acest an va fi elaborat un Acord, care va reglementa strict acest domeniu, a declarat Igor Şuvalov, Prim-vicepreşedinte al Guvernului Federaţiei Ruse, sosit la Chişinău în calitate de Coordonator naţional al Rusiei în cadrul CSI. Şuvalov a spus că ţara sa doreşte să soluţioneze această problemă civilizat. 
Oficialul a avut întâlniri cu premierul Vlad Filat, cât şi cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, după care a oferit declaraţii de presă.
Şuvalov a remarcat progresele înregistrate în vederea ameliorării situaţiei legate de livrarea de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă. În context, s-a menţionat că 39 de fabrici din Republica Moldova au primit deja certificate sanitare, în baza cărora pot efecta exporturi în Rusia, iar 33 dintre ele deja fac acest lucru.
Totodată, Şuvalov a subliniat că Rusia aşteaptă proiecte concrete de la Republica Moldova privind dezvoltarea cooperării dintre cele două ţări în astfel de domenii ca umanitar, energetic, transporturi, alimentaţie etc.
Interlocutorii au făcut un schimb de opinii şi referitor la situaţia legată de problema transnistreană. Vlad Filat a menţionat că, în ultimele luni, Chişinăul a demonstrat că este pentru un dialog deschis şi constructiv şi că aşteaptă aceeaşi atitudine din partea Tiraspolului, solicitâmd concursul Rusiei pentru reluarea cît mai urgentă a negocierilor privind reglementarea transnistreană. 
Igor Şuvalov a reconfirmat adeziunea ţării sale faţă de principiul unităţii teritoriale a Republicii Moldova şi disponibilitatea de a contribui la identificarea unei soluţii pentru problema transnistreană.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE