Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii au semnat marţi, 6 iulie, Acordul pentru creştere economică în valoare de 10,1 mln dolari SUA. Banii sunt destinaţi pentru competitivitatea sectorului privat şi oportunităţile economice ale R. Moldova.

„Astăzi, am asistat cu toţii la un eveniment ce vine să confirme o dată în plus caracterul ascendent al relaţiilor bilaterale moldo-americane. Semnarea Acordului de asistenţă între Guvernul Statelor Unite ale Americii şi Guvernul R. Moldova pentru creşterea economică este un pas care se înscrie perfect în acţiunile ce au avut loc în ultimele luni în relaţiile noastre bilaterale şi care au vizat dinamizarea acestora”, a menţionat premierul Vlad Filat.
Vlad Filat a mai spus că se prevede crearea unui mediu de afaceri favorabil prin creşterea capacităţii instituţionale ce încurajează dezvoltarea industriilor orientate spre export din sectorul privat. Un alt obiectiv este îmbunătăţirea capacităţii Guvernului Republicii Moldova de a colecta impozite şi taxe, de a reduce frauda şi a asigura creşterea veniturilor statului.
Acordul vizează creşterea productivităţii microîntreprinderilor, eforturile urmând să fie axate pe ajutarea gospodăriilor cu venituri scăzute, în special în rândul grupurilor vulnerabile, să se conecteze la oportunităţile economice create de creştere.
„Sperăm că implementarea Acordului se va solda cu apariţia a noi locuri de muncă în Republica Moldova”, a spus ambasadorul SUA în R. Moldova, Asif J. Chaudhry.
Ambasadorul a precizat că suma prevăzută de Acord urmează a fi alocată în scopul susţinerii unei agriculturi de valoare înaltă, orientată spre export, dar şi pentru a contribui la crearea unui mediu favorabil afacerilor.
Totodată, cei doi oficiali au menţionat că vor monitoriza personal implementarea Acordului pentru creştere economică.
Menţionăm că în ultimele două luni R. Moldova şi SUA au semnat mai multe documente importante, printre care se numără Înţelegerea încheiată prin schimb de note între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind facilitarea regimului de vize, care a intrat în vigoare la data de 4 iunie, curent.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE