Comunităţile rurale sunt cele mai afectate de criza economică globală, arată un studiu al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), lansat marţi, 29 septembrie.
Comunităţile rurale au fost cele mai afectate de criză deoarece 2/3 din emigranţi sunt din sate şi familiile acestora suferă din cauza reducerii remitenţelor, care au scăzut cu o treime, este de părere directorul Centrului Analitic Independent “Expert Grup”, Valeriu Prohniţchi. Iar autorităţile locale, susţine expertul, nu pot decât să-şi replanifice bugetul, în contextul în care veniturile acestora au fost reduse cu 20%.
Astfel, pentru a putea achita salariile angajaţilor vor fi reduse cheltuielile, în unele cazuri cu peste 50 la sută, pentru anumite servicii, cuum ar fi încălzirea şi energia electrică în instituţiile publice sau produsele alimentare pentru copiii în grădiniţe şi şcoli, mai arată studiul.
Autorii studiului au constatat că este târziu pentru adoptarea unor soluţii anti-criză, noua guvernare urmând să propună soluţii de refacere a economiei. Vice-speakerul Iurie Ţap a recomandat drept soluţie “liberalizarea activităţilor economice pentru a oferi posibiltate producătorilor noştri să-şi comercializeze produsele”. În opinia deputatului, “creşterea economică va dezvolta companiile, va aduce noi investiţii şi va crea noi locuri de muncă”.
Experţii au precizat că R. Moldova se află într-o criză constantă de două decenii deja şi au recomandat noii guvernări să ia în considerare un mecanism mai transparent de redistribuire a veniturilor din impozite între bugetele centrale şi locale, dar şi înlăturarea sistemului de monopol.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE