Studenţii vor semna o declaraţie pe propria răspundere pentru a putea vota. O decizie în acest sens a fost aprobată joi, 9 septembrie, de Parlament, în prima lectură. Deputaţii au votat modificări în Codul Electoral privind facilitarea modului de votare de către studenţi.

Modificările prevăd că studenţii şi elevii cu drept de vot, înmatriculaţi la instituţiile de învăţământ dintr-o localitate în care nu au viză de domiciliu sau reşedinţă, pot vota la orice secţie de votare deschisă în această localitate, cu respectarea obligatorie a trei condiţii:
- prezentarea buletinului cu fişă de însoţire;
- prezentarea carnetului de student cu înscrieri privind instituţia de învăţământ la care este înmatriculat în localitatea respectivă;
- completarea şi semnarea declaraţiei pe proprie răspundere.
 Falsificarea rezultatelor prin dublă votare se va sancţiona cu amendă în mărime de la 200 la 400 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 200 ore sau cu închisoare de până la 2 ani.
 Deputaţii comunişti au criticat proiectul de lege, susţinând că în acest mod studenţii sunt obligaţi să-şi exercite dreptul la vot. Aceştia au mai precizat că studenţii au suficient timp pentru a-şi ridica certificatul cu drept de vot.
 “Interesant, boicotarea referendumui este binevenită, dar crearea unor condiţii eficiente de votare pentru studenţi este forţat”, a replicat preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE