CSP a aprobat, astăzi, demersul Comisiei de evaluare a procurorilor (Comisia Vetting), privind remiterea listei procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, care urmează a fi evaluați, din punct de vedere al integrității financiare și etice și a expediat documentul, primit de la Procuratura Generală.

„În adresa CSP a parvenit demersul președintelui Comisiei Vetting, cu solicitarea de a prezenta lista procurorilor din Procuratura Anticorupție, în contextul demarării procedurii de evaluare extraordinară a integrității financiare și etice. Procesul de evaluare a fost demarat în temeiul legii 252 din 2023. Lista subiecților ce urmează a fi evaluați include: procurorii din PA, inclusiv cei delegați în cadrul acesteia din 1 ianuarie 2017 până la intrarea în vigoare a legii, la data de 22 augist 2023, pe un termen mai mare de un an, precum și cei suspendați din funcție. Prin urmare, CSP a solicitat informația respectivă de la Procuratura Generală, pentru a fi furnizată lista procurorilor care cad sub incidența acestei norme. Totodată, Comsiliul este obligat, în termen de 5 zile, la solicitarea Comisiei, lusta procurorilor care urmează a fi evaluați de Comisia Vetting. Lista a fost prezentată de PG și propun remiterea ei spre Comisia de evaluare”, a menționat membra CSP Aliona Nesterov.

În martie 2024, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, anunța că mai mulți procurori au vrut să demisioneze, după ce au fost notificați privind evaluarea prin Comisia Vetting.

„I-am rugat foarte mult să nu plece la sfârșit de an. E un risc foarte real ca activitatea PA să fie blocată din cauza demisiilor și din cei care până acum au spus că intenționează să o facă, eu personal am foarte mare încredere”, menționa Dragalin.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE