Majorări semnificative ale salariilor în educație nu pot avea loc dacă resursele se cheltuiesc iresponsabil, consideră ministrul Educației și Cercetării. Respectiv, e nevoie să existe o discuție despre cum pot fi cheltuite mai bine resursele existente și cum să fie reinvestite în salarii.
Salariile de bază ale profesorilor din Republica Moldova vor crește începând cu 1 ianuarie 2024, a spus ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, într-un live pe Facebook.
„Într-adevăr, salariul este insuficient astăzi. Cunoaște toată lumea acest lucru. Va fi majorat la 1 ianuarie 2024, așa cum se întâmplă și în cazul tuturor bugetarilor. Atunci când vorbim despre majorări semnificative, spectaculoase, de 30, 40 sau 50 la sută, trebuie să înțelegem că realist vorbind acestea nu se vor produce atât timp cât nu se face uz mai bun de resursele financiare care sunt alocate sistemului nostru educațional”, a declarat oficialul, notează IPN.
În opinia sa, trebuie să se facă mai mult ca resursele existente să se cheltuiască responsabil. Și aici Ministerul va avea o abordare stimulativă, oferind stimulente pentru părinții care vor alege să-și dea copiii la școli mai bune din apropiere. Ministerul va investi masiv în cel puțin într-o școală la nivelul unui raion pentru ca ea să devină un pol de atracție pentru părinți, pentru copii, să asigure educație de calitate. „Dacă vom reuși să facem lucrul acesta suficient de rapid, suficient de curajos, cu foarte multă comunicare, înțelegere și abordare stimulativă, vom avea și resurse necesare ca să putem să ajungem acel nivel de salarizare pe care și-l dorește toată lumea”, a menționat Dan Perciun.
Ministrul Educației a mai spus că Moldova cheltuiește 5,8% din Produsul Intern Brut pentru educație, mult mai mult decât media europeană. Spre comparație, România alocă 3,2% din PIB pentru sistemul educațional. Respectiv, e nevoie să existe o discuție despre cum pot fi cheltuite mai bine resursele existente și cum să fie reinvestite în salarii.