Statul ar putea folosi inteligența artificială pentru a depista companiile care dau salarii în plic, spune ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu

Ministrul a declarat că o echipă de ingineri analizează cum pot autoritățile să aplice modele de inteligență artificială pentru a identifica mult mai bine întreprinderile, agenții economici, unde există „suspiciune rezonabilă cu privire la munca informală.”

„El se bazează pe consumul de date. Dacă, spre exemplu dacă într-o companie majoritatea angajaților primesc salariul minim, este un indiciu că o parte din salarizare este în plic. (...) În practică, sistemul va fi mult mai sofisticat”, a explicat ministrul Alexei Buzu.

Buzu spune că utilizarea inteligenței artificiale în acest domeniu este o practică des întâlnită în Europa.

„Trebuie să avem un instrumentariu foarte larg, de la asigurare unei reforme adecvate a instituțiilor de bază, la un dialog mult mai strategic și eficient cu angajatorii, programe de împuternicire a salariaților, programe de prevenție de formalizare, inteligința artificială și oricare altă soluție pe care putem să le găsim. Dacă ne uităm pe date, această problemă este una cronică şi noi de fapt o putem soluţiona. Noi înţelegem că este o situaţie complicată, dar noi avem determinarea necesară să clarificăm acest lucru”, a mai spus ministrul.

Începând cu 1 noiembrie a anului trecut, Inspectoratul de Stat al Muncii a efectuat peste 200 de controale, în urma cărora au identificat 32 de angajatori și 100 de angajați care presatu muncă nedeclarată.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE