În următorii trei ani, Guvernul va investi 90 milioane de euro în renovarea și eficientizarea energetică a 3% din instituțiile publice din Republica Moldova. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Programul privind renovarea clădirilor autorităților administrației publice centrale de specialitate pentru anii 2024-2026, notează MOLDPRES.

Scopul programului este de a asigura eficiența energetică a clădirilor publice și de a îndeplini cerințele de performanță energetică prevăzute de lege.

Documentul stabilește lista clădirilor care vor fi reabilitate, măsurile de eficiență energetică, care urmează a fi implementate și costurile aferente. În total, peste 106 mii de m2 a edificiilor publice vor fi renovate și eficientizate energetic, ceea ce va permite obținerea unor economii de circa 3 mln de euro pe an.

Realizarea programului va contribui la consolidarea și sporirea securității energetice a țării prin creșterea eficienței energetice, dezvoltare durabilă, economisirea resurselor energetice primare și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Prin reabilitarea energetică a clădirilor publice acestea vor obține clasa de performanță energetică „B” sau superioară. În așa mod, vom reduce costurile pentru energie și vom spori confortul termic. Totodată, vom încuraja și mediul privat și rezidențial să investească în eficiență energetică”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Programul va fi finanțat de Guvern, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în cadrul proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova” cofinanțat de UE, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și parțial din mijloacele alocate în cadrul proiectului „Producerea de energie ecologică și eficiența energetică”, finanțat de Guvernul Republicii Federale Germania și parțial din mijloacele alocate în cadrul proiectului „Producerea de energie ecologică și eficiența energetică”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE