Ministerul Finanțelor din Moldova a elaborat un proiect de lege privind decontările în numerar, care propune introducerea unor limite pentru plățile cash efectuate de persoanele fizice. După consultări publice, proiectul a fost trimis spre examinare grupului de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător, notează realitatea.md

Conform proiectului, persoanele fizice din Moldova vor putea cumpăra în numerar mașini sau imobile în valoare de până la 300.000 de lei. Această măsură este menită să reglementeze procedura de efectuare a operațiunilor în numerar și să prevină utilizarea excesivă a numerarului în anumite tranzacții.

Proiectul de lege prevede două categorii de limite pentru operațiunile în numerar. Prima categorie se referă la persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, și anume, acestea vor putea efectua tranzacții în numerar pentru achiziția de autovehicule sau imobile, cu condiția ca valoarea să nu depășească 300.000 de lei, inclusiv în cazul plăților în rate.

A doua categorie cuprinde persoanele juridice de diferite tipuri, instituții, reprezentanțe permanente și sucursale ale organizațiilor nerezidente, organizații non-profit și persoane fizice care desfășoară activitate antreprenorială și activitate profesională în domeniul justiției/sănătății. Aceste entități vor avea limite specifice pentru efectuarea operațiunilor în numerar, variind în funcție de tipul de tranzacție.

Pentru depășirea limitelor stabilite, Serviciul Fiscal de Stat (STS) va putea aplica amenzi între 7% și 15% din suma plătită în numerar. Proiectul prevede, de asemenea, sancțiuni pentru întârzierea restituirii numerarului la casieria entității comerciale.

Se preconizează că proiectul de lege va intra în vigoare la 3 luni de la publicarea sa și va aduce schimbări semnificative în gestionarea plăților în numerar, promovând utilizarea metodelor de plată electronice și eficientizarea sistemului financiar.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE