Terenul de 5,2 hectare de pe strada Tighina din Chișinău va fi vândut Ambasadei SUA prin intermediul unui acord, informează Executivul. Potrivit unui comunicat de presă, Guvernul a inițiat procesul de negociere a documentului și se estimează că prețul de vânzare va fi de circa 15 milioane de euro.

„Banii din vânzarea terenului vor fi alocați pentru crearea Centrului de Cultură și Artă contemporană „Universul”, pentru reparația școlilor sportive din toată țara și pentru realizarea studiului de fezabilitate și proiectarea viitorului Stadion Național”, comunică Guvernul.

Totodată, vânzarea terenului vine cu câteva condiții obligatorii, printre care: păstrarea porților ca obiect arhitectural de valoare, crearea unei zone verzi pe acel teren și respectarea unor restricții de înălțime.

Până la 10 aprilie, proiectul urmează a fi avizat de ministere și de Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană. Ulterior, vor începe negocierile care vor stabili exact textul noului acord, inclusiv suma finală a tranzacției, înălțimea construcției și banii care vor fi asigurați de partea americană pentru răscumpărarea clădirilor de la proprietarii privați.

Stadionul Republican a fost un complex multifuncțional, deschis în anul 1952. În 2006, a fost închis, iar un an mai târziu, la indicația fostului premier, Vasile Tarlev, a și fost demolat. Atunci, Tarlev promitea că, în locul stadionului, va fi construită o arenă modernă cu 20 de mii de locuri, o parcare imensă, dar și un hotel. Lucrările de reconstrucție așa și nu au mai început, fanii de fotbal au scris că „fotbalul s-a născut în Anglia, dar a murit în Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE