Programul „Prima Casă Plus” va fi definitivat într-o săptămână de către Guvern. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean, după ce Președintele Maia Sandu a cerut cabinetului de miniștri să actualizeze programul de creditare, destinat achiziționării locuințelor.

Șeful Executivului a dat indicații funcționarilor de la Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și ODA să pună la punct toate chestiunile necesare, pentru a putea anunța oficial lansarea programului.

„Până săptămâna viitoare trebuie să definitivăm programul Prima Casă Plus. O să rog Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, împreună cu ODA, Până la sfârșitul săptămânii să avem toate lucrurile puse la punct și săptămâna viitoare să putem să anunță Programul Prima Casă Plus”, a declarat Recean, în debutul ședinței Guvernului.

Pe 15 mai 2024, Maia Sandu anunța că a cerut miniștrilor să creeze programul Prima Casă Plus, pentru a oferi acces la împrumuturi pentru locuințe mai multor tineri, chiar dacă nu sunt bugetari, invocând că astfel aceștia ar putea fi motivați să rămână în țară.

Programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat în anul 2018. Autoritățile susțineau că astfel vor să crească accesibilitatea la credite ipotecare, cu garanții de stat. Ulterior, programul apropape, că s-a stopat din cauza scumpirii creditelor și a inflației mari. Pe parcursul anului 2023, Banaca Națională a micșorat ratele de bază implicit a ieftenit creditele bancare, iar infalația a revenit într-un coridor normal.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE