Parlamentul a prelungit încă cu 60 de zile starea de urgență în Republica Moldova, începând cu 3 august. Decizia a fost luată cu votul a 55 de deputați.

Prezent în plenul Parlamentului, premierul Dorin Recean a prezentat un filmuleț video cu imagini ale războiului din Ucraina.

„Stimați colegi, sunt nevoit să vin în fața dumneavoastră pentru că avem războiul lângă noi. Îmi pare rău că nu sunt mai mulți colegi aici pentru că vreau să atrageți atenția la ecrane și să se realizeze că acest război este lângă noi. Acest război s-a apropiat în ultimul timp prin bombardamentele orașelor Odesa și Reni”, a spus premierul.

Dorin Recean a menționat că, pe toată perioada stării de urgență, Guvernul a acționat responsabil. „Acest instrument este exclusiv pentru soluționarea problemelor cetățenilor legate de migrație și Guvernul nu a abuzat de acest instrument. Necesitatea prelungirii stării de urgență reiese din faptul că războiul persistă, războiul încă este aproape de noi și Guvernul are necesitatea să intervină prompt atunci când securitatea națională este pusă în pericol sau atunci când trebuie să asigurăm continuitatea serviciilor de infrastructură, serviciilor de aprovizionare cu energie electrică și gaze”, a declarat Dorin Recean.

Totodată, premierul a menționat că își dorește întreruperea stării de urgență, dar pentru aceasta ar trebui să nu existe premise pentru starea de urgență. „Asta înseamnă că acest război nedrept este terminat, Ucraina își recapătă teritoriile și trupele ruse stau acasă. Acesta este motivul pentru care eu îmi doresc să întrerupem starea de urgență”, a spus Dorin Recean, notează moldova1 .md

Mai mult, premierul a menționat că Guvernul lucrează asupra unui mecanism „ca să putem gestiona situațiile excepționale fără acest mecanism de stare de urgență, cu un control parlamentar mai bun și mai eficient și prompt”. „Aceasta înseamnă un mecanism constitiuțional, asupra căruia lucrează Ministerul Justiției. Eu chiar îmi doresc să fie întreruptă starea de urgență, dar asta înseamnă să se termine războiul”, a conchis Dorin Recean.

Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, agenții economici, instituțiile publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării.

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită pe 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Ulterior, aceasta a fost prelungită de mai multe ori.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE