Partidul de guvernământ a oferit o primă reacție la controversatul proiect privind taxa de stat în justiție, adoptat de Parlament, în prima lectură, la sfârșitul anului trecut. Deputatul PAS, Olesea Stamate, unul din autorii proiectului spune că pe conceptul acestui proiect s-a muncit 5 luni de zile, iar dacă va fi nevoie, vor fi operate modificări până la lectura finală. Până la finele acestei luni, scrie legislatorul, urmează să fie organizate dezbateri. Totodată, deputatul dă de înțeles că practica vicioasă de amânare a ședințelor de judecată trebuie oprită. Stamate oferă o explicație și avocaților, care s-au împotrivit acestui concept. Ea specifică că taxele respective nu vor fi impuse în cazul în care avocatul sau clientul său nu se pot prezenta din motive de sănătate. În celelalte cazuri, taxele sunt necesare pentru „disciplinarea participanților la proces”.
„Mi-au fost solicitate multe comentarii din partea jurnaliștilor, ultimele zile, pe marginea proiectului de lege a taxei de stat. În special, am observat că s-au împotrivit acestui proiect unii avocați. Și îi ințeleg. Îi nemulțumesc în mod special taxele noi, când solicită amânarea ședinței de judecată. Și cu fiecare amânare taxa crește. Atenție, aici nu e cazul când fie avocatul fie clientul e bolnav și poate prezenta un certificat în acest sens- in acest caz nu se achită nicio taxă. Însă, practica aceasta vicioasă de amânare a ședințelor de judecată trebuie oprită. Este adesea folosită drept o tergiversare a procesului. Înțeleg că, probabil, pentru cei cu bani mari, nici taxa cea mai mare (de 3200 lei pentru amânarea a peste a 3a oară a ședinței) nu va constitui o piedică pe care nu o vor putea depăși. Însă, cu siguranță, impunerea unor taxe pentru solicitarea nemotivată a amânărilor repetate vor disciplina participanții la proces. Este și interesul statului ca aceste cauze să fie judecate în termeni cât mai proximi. E și interesul părților in proces.
Taxa de timbru de 200 de lei. Atenție - nu este o taxă exagerat de mare. Este un cost minim pentru acoperirea doar a unei părți a cheltuielilor suportate de instanță la pregătirea pricinii pentru judecare. Însă, scopul introducerii acestei taxe nu este doar acoperirea cheltuielilor judiciare. Este mai degrabă de a preveni adresările abuzive în instanță. Știm foarte bine că și instanțele, la fel ca multe instituții publice, au un set de „clienți permanenți” care depun cereri de dragul depunerii cererilor, care de cele mai multe ori vor fi declarate inadmisibile, dar pentru care se pierde timp, efort și în final suferă justițiabilii de bună credință. Doi, introducerea acestei taxe vine să încurajeze soluționarea alternativă a disputelor. De ce trebuie sa mergem pentru fiecare „fleac” în instanță? Sunt soluții mai rapide și mai ieftine. Însă, din obiceiul deja format, mergem tot la judecător ( în care, pe urmă, zicem că nu avem încredere, dar oricum mergem).
Si ca sa nu descriu toate detaliile acestui proiect, voi repeta doar că este rezultatul muncii de 5 luni a colegilor care au făcut parte din grupul de lucru (avocati, judecători, procurori, notari, executori, inspectoratul fiscal, cancelaria de stat, deputați, etc). 5 luni de dezbateri aprinse pe alocuri. Și țin sa le Mulțumesc pentru efortul și implicarea lor! Este un proiect necesar și este bun, ca și concept.
Dacă va fi nevoie de modificat câte ceva- o vom face până la a doua lectură. Și cu siguranță îi invităm pe toți cei care îl critică azi, să participe la dezbarerile publice pe care le vom organiza la finele lunii ianuarie”, a scris Olesea Stamate.
Uniunea Avocaţilor din Moldova a precizat într-o declarație, recentă, că noile taxe pe care ar trebui să le plătească cetăţenii Republicii Moldova ce apelează la o instanţă de judecată afectează grav accesul la justiţie. Avocații au solicitat autorităților să instituie un moratoriu pe adoptarea legii.