Deputaţii PD au elaborat un proiect de lege privind modificarea şi completarea Codului Fiscal care se referă la implementarea în legislaţie a unei practici internaţionale pentru cazurile de interpretări diferite ale legislaţiei.

Pentru a evita situaţii de conflict între organele fiscale și mediul de afaceri aceștia propun includerea în Codul Fiscal a unui instrument nou intitulat „soluţia individuală fiscală”.
„De multe ori se întâmplă că agentul economic tratează într-un fel cheltuielile deductibile sau plata impozitelor, iar fiscul altfel. Deşi acesta are o scrisoare de la Fisc în care se explică cum se procedează într-un caz sau altul, în situaţia în care peste un an sau doi, organul fiscal superior decide că impozitul nu a fost calculat corect, contribuabilul este obligat să plătească impozitul recalculat. Cazuri de acest gen sunt foarte multe, deşi ele nu apar în vizorul presei, aşa cum a fost cazul companiei germane Draexlmaier, care a solicitat organului fiscal Bălţi o interpretare vizavi de felul cum să trateze ajutoarele materiale. După doi-trei ani Fiscul central a calificat drept greşită decizia acestora, a recalculat toate penalităţile, impozitele aplicate şi a stabilit amenzi pentru neplata la termen, a pus sechestru pe conturile bancare, fiind încasate forţat anumite sume de bani. Pentru a nu se mai ajunge la situaţii de acest gen, noi am elaborat un proiect de lege, care prevede includerea în Codul Fiscal a unui instrument nou intitulat „soluţia individuală fiscală”, a declarat într-un interviu pentru agenţia Infotag, deputatul Andrian Candu. Potrivit lui, modificarea aceasta ar însemna că atunci când agentul economic va solicita Fiscului soluţii cum trebuie să procedeze într-un caz sau altul, documentul eliberat nu va mai fi, pur şi simplu, o scrisoare de răspuns, ci un document oficial cu putere de lege în relaţiile dintre agentul economic şi Inspectoratul Fiscal.
Dreptul de a elibera instrumentul „soluţia individuală fiscală” îl va avea inspectoratul din teritoriu.

Iniţiativa legislativă a fost înregistrată la Parlament pe 29 noiembrie şi a intrat în procesul de revizuire şi examinare în cadrul comisiilor de specialitate. Săptămâna viitoare, în cadrul Comisiei economie, buget şi finanţe vor avea loc discuţii între autorii iniţiativei, deputaţi, mediul de afaceri şi autorităţile fiscale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE