Autoritățile intenționează să dubleze amenzile pentru persoanele prinse în stare de ebrietate la volan. De asemenea, vor crește foarte mult și amenzile în privința persoanelor care se vor eschiva de la testarea alcoolscopică. Inițiativa de modificare a unor prevederi ale Codului penal și ale Codului contravențional a fost supusă de către Ministerul Justiției unor consultări publice în format extins, scrie ziarulnational.

Mai exact, se propune majorarea amenzii pentru persoana care conduce un vehicul în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de droguri şi/sau de alte substanțe cu efecte similare. Dacă în prezent amenda este de la 350 la 500 de unități convenționale (de la 17 500 la 25 000 de lei), după modificare aceasta ar putea fi de la 500 la 1 000 de u.c. (de la 25 000 la 50 000 de lei). Încălcarea ar putea fi pedepsită și cu muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 40 la 60 de ore sau cu arest contravențional pe un termen de până la 15 zile, în toate cazurile cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

De asemenea, se propune majorarea amenzii și pentru refuzul, împotrivirea sau eschivarea conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical. Acesta ar putea fi sancționat u amendă de la 1 000 la 1 500 u.c. (de la 50 000 la 75 000 de lei), cu muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 50 la 60 de ore sau cu arest contravențional pe un termen de până la 15 zile, în toate cazurile cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Proiectul de lege mai propune instituirea, în Codul penal, a noilor componențe de infracțiuni în vederea protejării identității persoanei: art. 1771 - Uzurpare de identitate (clonarea profilelor pe rețelele de socializare; apelarea din locurile de detenție în scopul obținerii prin înșelăciune a beneficiilor materiale; clonarea cardurilor bancare; introducerea frauduloasă în circuitul rutier a unor autovehicule străine) și art. 1772 - Falsul de identitate. În prezent, normele penale nu incriminează acțiunile sau inacțiunile care au drept sarcină de a uzurpa sau falsifica identitatea unei persoane fizice – neconcordanțe care sunt opozabile și în raport cu identitatea persoanelor juridice care se utilizează în scopul concurenței neloiale, defăimare, cauzarea pierderilor materiale sau a clientelei.

În cadrul consultărilor publice s-au discutat și modificările propuse la infracțiunile de abuz de putere sau abuz de serviciu, excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, neglijența în serviciu, pronunțarea unei hotărâri judecătorești cu încălcarea legii etc.

De asemenea, participanții au discutat și despre majorarea termenului de prescripție de la 2 la 3 ani pentru infracțiunile ușoare și instituirea unui nou temei de întrerupere a termenului de prescripție de tragere la răspundere penală. Mai exact, este vorba de remiterea de către procuror a cauzei penale în instanța de judecată.

Proiectul de lege va fi ajustat și expediat spre avizare, iar ulterior va fi definitivat și expediat Guvernului spre examinare. Proiectul de lege se regăsește în lista priorităților Ministerului Justiției și are drept scop îmbunătățirea cadrului normativ, lichidarea lacunelor de ordin legislativ care pot genera, în practică, dificultăți de interpretare și aplicare a normelor de drept penal, consolidarea unui sistem eficient de umanizare a politicii punitive a statului, adaptat cerințelor și standardelor internaționale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE