Deputații Blocului Socialiștilor și Comuniștilor vor ataca la Curtea Constituțională și în instituțiile internaționale proiectul de lege care prevede introducerea votului prin corespondență, dacă documentul va fi votat în Parlament. Potrivit legislatorilor, inițiativa din partea deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate încalcă normele constituționale și există riscuri de fraudare a alegerilor.

Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a subliniat că acest proiect scandalos încalcă grav Constituția Republicii Moldova și discriminează majoritatea cetățenilor. Legea fundamentală prevede foarte clar că alegerile sunt libere și corecte dacă sunt create condiții egale pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Niciun alegător nu poate avea condiții mai privilegiate față de oricare alt cetățean moldovean aflat în altă țară, fie că este vorba de Statele Unite, Rusia sau China. În caz contrar, vorbim despre discriminarea cetățenilor.

În plus, majoritatea parlamentară modifică regulile jocului în anul alegerilor prezidențiale, ceea ce contravine Codului Electoral.

„Această inițiativă reprezintă o lege specială care nu are nicio legătură cu Codul Electoral. Autorii proiectului pilot consideră că CEC va stabili regulile și reglementările pentru votul prin corespondență. Astfel, ei vor să introducă proceduri duble și să atribuie responsabilitatea CEC”, a spus Vlad Batrîncea.

Socialistul a atras atenția asupra riscurilor legate de implementarea acestui proiect. Vicepreședintele Parlamentului a adus ca exemplu situația din țările mai dezvoltate, în care votul prin poștă a creat situații scandaloase de fraudă, discriminare a cetățenilor și chiar de anulare a alegerilor.

Vlad Batrîncea a mai menționat că proiectul de lege nu a fost consultat cu societatea civilă, experții locali și internaționali sau partide politice. Mai mult, majoritatea politicienilor și reprezentanților societății civile au criticat deja acest document.

Președintele fracțiunii parlamentare BCS a spus că dacă proiectul va fi adoptat de majoritatea parlamentară PAS, socialiștii îl vor contesta la Curtea Constituțională și în structurile internaționale. „Considerăm că mai este timp ca acest proiect să fie retras de pe agenda parlamentară, deoarece creează pericolul ca aceste alegeri să fie recunoscute ilegale.”

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE