Guvernatorul Californiei a decretat, vineri, situaţie de urgenţă din cauza secetei care afectează acest stat american şi care ar putea fi cea mai gravă din ultimul secol.
Instituirea situaţiei de urgenţă permite Californiei să beneficieze de ajutorul Guvernului federal pentru a combate seceta care a transformat hectare întregi de pădure în uscături gata să ia foc. Joi, un incendiu a devastat o zonă forestieră din apropiere de Los Angeles, determinând evacuarea a peste 900 de case.
Guvernatorul Californiei Jerry Brown le-a cerut vineri locuitorilor statului să îşi diminueze consumul de apă cu cel puţin 20 la sută: "Nu putem face să plouă, dar putem să fim mai bine pregătiţi pentru a face faţă teribilelor consecinţe pe care seceta din California le poate provoca, între care o scădere drastică a apei disponibile pentru fermierii şi comunităţile noastre şi un risc crescut de incendii în zonele rurale şi urbane".
La San Francisco, guvernatorul a vorbit în faţa jurnaliştilor de posibilitatea ca această secetă să fie "cel mai mare dezastru înregistrat în ultimii aproximativ 100 de ani în care s-au păstrat date".
Statul suferă de cea de-a treia iarnă secetoasă consecutiv, iar nivelul rezervoarelor de apă este din ce în ce mai scăzut.
"Sezonul ploilor în 2012 şi 2013 a fost deosebit de uscat în tot statul", subliniază departamentul resurselor de apă californian în ultimul raport privind seceta. "Sezonul 2014, care a început la 1 octombrie, pleacă de pe aceleaşi baze. Precipitaţiile în unele zone ale statului se apropie de anul cel mai secetos înregistrat vreodată", adaugă el.
Jumătate din precipitaţiile înregistrate de California au loc în general în decembrie, ianuarie şi februarie.