Chiar și după semnarea declarației de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană, 8 august, situaţia rămâne destul de incertă, întrucât nici noua coaliţie majoritară, nici Partidul Comuniştilor nu a acumulat numărul necesar de mandate pentru a putea vota preşedintele ţării.
În acest sens au discutat, într-o emisiune radiofonică, duminică, 16 august, la Vocea Basarabiei Natalia Catrinescu, ex-secretară a Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană a R. Moldova şi Valeriu Prohniţchi, director executiv al Centrului Analitic „Expert-Grup”.
Întrebați experții cum cred că ar putea fi depăşită această situaţie, Natalia Catrinescu a răspuns: ”Cred că aici este nevoie de o maturitate politică din partea tuturor partidelor. Probabil cel mai raţional ar fi ca Partidul Comuniştilor să fie de acord să negocieze cu aceste patru partide şi să voteze preşedintele ţării.
”Este într-adevăr momentul, aspectul crucial, dacă comuniştii vor înţelege importanţa politică a momentului şi vor fi de acord să transfere opt voturi pentru alegerea preşedintelui, pentru că de aceste circumstanţe depinde nu doar situaţia economică, dar şi viitorul politic al ţării”, este de părere Prohnițchi.
Referitor la prioritățile Alianţei pentru Integrare Europeană, în domeniul relaţiilor externe economice cu UE, SUA, Rusia, vecinii – România şi Ucraina, experții au spus: ”În primul rând trebuie să eliminăm vizele pentru cetăţenii români şi trebuie să eliminăm piedicile în comerţul extern cu vecinul nostru. În al doilea rând, trebuie să eliminăm orice tip de discriminare, restricţii la export sau la import. Trebuie să permitem agenţilor economici să funcţioneze într-o atmosferă de reguli egale pentru toţi”, a spus Catrinescu.
”Avem nevoie de normalizarea politicii noastre comerciale şi a relaţiilor economice cu toate ţările. Pentru că ceea ce avem azi sau am avut până acum în R. Moldova, am avut de fapt un sistem clientelar, un sistem economic bazat pe afinităţi politice, în care grupuri sectoriale, familii, diferite tipuri de clientelă erau favorizate, în timp ce alţii erau ostracizaţi, îndepărtaţi de oportunităţile economice”, afirmă Prohnițchi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE