De la începutul anului curent datorită Transnistriei, Moldova a fost deja de două ori  in vizor in lumea întreaga. Prima dată chiar in data de întâi ianuarie, când un pacificator rus a împuşcat mortal un tânăr cetăţean al Republicii Moldova pe podul de peste Nistru de la Vadul lui Vodă. Peste trei săptămâni, in data de 24 ianuarie o nouă veste înroşeşte primele pagini ale agenţiilor de ştiri. O explozie s-a produs în noaptea de luni spre marți la Tiraspol. Deflagrația a avut loc la ora 01.38  într-un bloc locativ din centrul capitalei transnistrene. Ulterior, Tiras News scria că a fost organizat un atac asupra fostului ministru al Securității de Stat, Vladimir Antiufeev. Potrivit martorilor, mai multe persoane necunoscute au sunat la ușa apartamentului unde locuiește ex-ministrul cu soția sa. Acestea au așteptat să iasă stăpânul casei, după care au aruncat grenada. La față locului a fost găsit inelul de la grenadă, după cum anunţă (da numele unei surse aici ca sa iți justifici afirmaţia). 

Blocul era păzit de aşa-zişii oameni ai legii, în plus în presă (citează sursa de unde ai citit informaţia ca sa pari credibil) se mai spunea că exista deja un portret robot si date in ceea ce priveşte suspecţii. Din aceeaşi sursa aflăm că de fapt camerele de supraveghere cu care era dotat blocul nu funcționau şi nu se ştie nimic modul in care s-a produs deflagraţia. Nu îmi rămâne decât să conchid in acest sens ca avem in fata o ,,Teorie a conspiraţiei Made in Transnistria”, inspirată din vechile cărţi ale defunctului НКВД.
În acea zonă în care s-a produs deflagaţia mai locuieşte şi spiker-ul aşa-numitului Soviet Suprem de la Tiraspol şi fost candidat care a ajuns până în turul doi ale aşa-numitelor alegeri prezidenţiale din stânga Nistrului, Anatolii Kaminski. Versiunea conform căreia atacul ar fi fost realizat de către Kremlin sau Moscova, pentru a sustrage atenţia de la evenimentul petrecut cu trei săptămâni în urmă, cade din start. În primul rând nu s-a întâmplat nimic deosebit timp de trei săptămâni la Nistru. Nici ambasadorul rus Valerii Cuzmin nu a fost expulzat, nici blocurile nu au dispărut şi nici măcar discuţiile privind schimbarea trupelor de pacificatori cu o misiune internaţională nu au început.
 In acest sens, Generalul Vladimir Antiufeev a decis să meargă pe drumul deja verificat, care s-a dovedit a fi cel mai potrivit pentru toţi funcţionarii de stat din tot spaţiul ex-sovietic si care peste noapte a devenit ,,EX” pierzându-si funcţia. Mai mult decât atât, Antifeev a făcut active campanile pentru fostul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, denigrându-l pe actualul  lider separatist Evghenii Şevciuk. După ce Evghenii Vasilevici Şevciuk s-a instalat în fotoliul de la Tiaspol, Antifeev şi-a pierdut funcţia. Acum Antifeev doreşte să obţină statut de victima, dacă nu politică, cel puţin una a regimului, şi astfel să poate primi azil politic undeva. 
În tot spaţiul ex-sovietic, dar şi în cel post-socialist nici un demnitar de rang înalt nu vrea să plece din funcţie sau dacă o face, îşi pregăteşte succesor pentru a avea bătrâneţi liniştite. (Cazul Boris Elţin - Vladimir Putin, Vladimir Putin - Dmitrii Medvedev şi altele) În cazul în care ce-i care pleacă nu reuşesc să-şi asigure succesul, o începe dosariada, deşi rar se ajunge la condamnări .   De ce se tem cei care devin peste noapte ,,Ex sau foşti”?
Atât timp cât sunt în funcţie, aceştia împart banii călcând de multe ori dincolo de muchia legii, iar atunci când apare un concurent pentru funcţia sa sau a celui care l-a numit în funcţie, acesta se zbate ca leul în cuşcă să-l oprească pe toţi ceilalţi. În cazul în care ceilalţi reuşesc să ajungă în locurile lor, aceştia vor aziluri politice, economice , sau orice alt tip de aziluri devenind din ,, Ex-demnitari, actuale victime”.
(Cazul oligarhului rus Boris Berezovschi care în timpul ,,Лихие дивиности” n.r. Nouăzeci Nebuni controla împreună cu fiica lui Boris Elţin şi Soţul acesteia toată Rusia având pretenţii şi la funcţia de director geneкal a concernului Gazprom. Un alt caz in aceasta ordine de idei este a fostului primar al Moscovei-Iurii Lujcov, care a plecat în Austria după ce a fost demis.)
Când oare Ex-ii de la noi vor ajunge să dea răspuns sau cel puţin să-şi facă probleme din cauza ilegalităţilor pe care le-au comis în perioada de activitate, rămâne încă o enigmă…

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE