Desfăşurarea concomitentă a alegerilor de diferite niveluri va oferi Republicii Moldova posibilitatea de a economisi jumătate de miliard de lei la fiecare patru ani, a declarat în cadrul unui interviu pentru ziarul Komosmoliskaya Pravda v Moldove, Alexandru Oleinic, membru al Alianţei Moldova Noastră.
El menţionează că această sumă conţine cheltuielile directe ale statului pentru desfăşurarea alegerilor, veniturile ratate de economia naţională ca urmare a incertitudinii social-politice cauzată de campania electorală şi a paralizării pentru 4-6 luni a activităţii administraţiei ţării de toate nivelurile, precum şi cheltuielile efectuate de partide.
"După 20 de ani de independenţă, acum, în pragul alegerilor parlamentare şi locale, avem posibilitatea unicală de a institui o practică modernă şi înţeleaptă de desfăşurare a alegerilor şi, respectiv, gestionare a banilor contribuabililor, dar şi a le oferi alegătorilor un randament maxim de la voturile depuse", a menţionat Alexandru Oleinic.
El susţine că păstrarea actualului sistem de desfăşurare a alegerilor, o dată la doi ani, nu numai că este ineficient şi extrem de costisitor din cauza unor cheltuieli inutile, dar şi din cauza generării unor microcrize naţionale ca urmare a blocării activităţii curente a administraţiilor de toate nivelurile, care se implică activ în campaniile electorale.
"Poate mai important decât optimizarea costurilor, desfăşurarea concomitentă a alegerilor ar asigura o reprezentativitate şi o eficienţă maximă a partidelor politice care ajung la guvernare", susţine Oleinic. Potrivit acestuia, "alegătorii vor resimţi prezenţa persoanelor alese de la nivelul autorităţilor locale până la cele naţionale (primării, consilii locale şi parlament) şi nu vor mai asista la confruntări şi sabotare a deciziilor".
Un pericol, propriu acestui an, este aprobarea bugetului pentru anul 2011 în timpul campaniei electorale, buget care, în opinia lui Oleinic, ar putea fi unul populist sau ar putea fi tărăgănat până la nesfârşit.
Cheltuielile directe ale bugetului de stat pentru fiecare campanie electorală la nivel naţional constituie circa 50 de milioane de lei, iar pentru ultimul referendum s-au cheltuit peste 30 de milioane de lei. În acelaşi timp, cheltuielile declarate de partidele politice pentru anul 2008 s-au ridicat la circa 18 milioane de lei, deşi observatorii externi estimează bugetul anual al tuturor partidelor la 10 milioane de dolari. Reieşind din veniturile prognozate la bugetul de stat în anii electorali şi defalcările reale, pierderile în urma blocării activităţii statului şi dispoziţia contribuabililor sunt evaluate la câteva sute de milioane de lei.
Cheltuielile suportate de stat pentru desfăşurare a două runde de alegeri consecutive sunt comparabile cu o serie de capitole prevăzute de bugetul de stat pentru anul 2010, în special:
- compensaţii şi îndemnizaţii nominative - 22 mln de lei,
- impozitul pe venit colectat în anul 2010 - 95 mln de lei,
- bugetul ştiinţei la capitolul cercetărilor - 107 mln de lei,
- programe naţionale de ocrotire a sănătăţii - de 132 mln de lei,
- bugetul anual al pensiilor pentru vechimea în muncă, care este de 230 mln de lei,
- valoarea anuală a subvenţiilor pentru agricultură - 300 mln de lei,
- bugetul anual al învăţământului de specialitate - 307 mln de lei.