Blocada economică a dus la închiderea mai multor întreprinderi transnistrene, şi daca Rusia nu ar fi susţinut regiunea locuită de 150 de mii de cetăţeni ai Federaţiei Ruse, bugetul autoproclamatei republici nu ar avea cu ce să plătească pensii şi salarii, să finanţeze spitale, şcoli şi grădiniţe.
Potrivit ziarului rus, acesta a şi fost obiectivul autorităţilor comuniste în acel moment – de a crea condiţii insuportabile de viaţă pentru a forţa autorităţile din Tiraspol să devină mai docile puterii politice de la Chişinău.
Se pare că anume blocada a fost motivul principal care a blocat dialogul politic între Chişinau şi Tiraspol. De aceea, pasul întreprins de guvernul Filat este o şansă reală de a ”dezgheţa” negocierile. La Chişinău şi Tiraspol se declară că situaţia a cunoscut o evoluţie pozitivă după întâlnirea din august, la un meci de fotbal, a prim-ministrului R. Moldova, Vlad Filat cu liderul transnistrean, Igor Smirnov.
Surse confidenţiale în parlamentul R. Moldova şi guvernul Transnistriei susţin pentru publicaţia rusă că apropierea părţilor a fost posibilă datorită germanilor care au convenit cu ucraineni să ridice blocada. Germania s-a implicat activ în soluţionarea conflictului transnistrean după întâlnirea lui Dmitri Medvedev cu Angela Merkel. Atunci s-a hotărât crearea unui comitet UE – Rusia care s-ar ocupa de politica externă şi securitate la nivel interministerial. Atunci, Dmitri Medvedev a declarat că noul mecanism ar putea ajuta la rezolvarea conflictului transnistrean.
Chişinăul îşi pune mari speranţe în Berlin. Între timp, diplomaţia rusă s-a retras în umbră, iar Germania din numele Uniunii Europene i-a încredinţat Ucrainei rolul decisiv în negocierile între Chişinau şi Tiraspol, mai scrie Nezavisimaia Gazeta.