Numărul cazurilor de viroze sezoniere a crescut cu aproximativ 30% în nordul țării, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Potrivit specialiștilor, cei mai afectați sunt copiii de până la trei ani.

Primele simptome pe care le-a prezentat fiul Rodicăi Lupașcu a fost tusea și febra. Femeia a recurs la automedicație, însă starea copilului s-a agravat și ea s-a adresat la urgență, transmite Radio Moldova.

„Viroza e foarte severă, cu temperaturi mari, dureri în gât, tuse puternică. Mai bine de adresat la medic, decât de făcut tratament de sine stătător. Am ajuns cu bine, repede ne-am măsurat temperatura. Sora medicală ne-a invitat în salon. S-a făcut proba la antibiotice”, spune Rodica Lupașcu.

Directorul adjunct al Spitalului Clinic Bălți, Ala Condrea, a precizat că numărul părinților care se adresează la timp la medicul specialist este mic, iar majoritatea copiilor ajung la centrele medicale doar la a șasea zi de boală. Potrivit ei, părinții le administrează medicamente copiilor pentru tuse, febră, nas înfundat, dureri de gât, fără a consulta medicul.

„Avem o statistică de mărire a numărului de cazuri cu viroze și severitatea lor, la copii în primii trei ani de viață. Lucrurile sunt explicite. Acești copii sunt născuți în pandemie și post-pandemie. Respectiv, din cauza restricțiilor, care au fost nuște restricții bune, copiii au fost feriți și contactele cu virozele sezoniere au fost mai reduse. Acum, contactul cu viroza sezonieră, reacția organismului la infecția respectivă este mai fulminantă, mai agresivă”, spune Ala Condrea.

Precizăm că la Spitalul Clinic Bălți 66 de copii și 79 de adulți se tratează de infecții respiratorii acute.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE