Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo admite că ar putea fi restabilit în funcție, după hotărârea CtEDO, dar în situația creată este imposibil, iar ministerul Justiției spune că legea în baza căreia Moldova a fost condamnată pe cazul dat a fost deja modificată.
La Curtea Europeană au fost depuse două plângeri. „Prima pe faptul arestării mele abuzive în baza unor dosare penale falsificate și din motive politice. Și a doua – pe motiv că nu am avut posibilitatea să contest decizia CSP prin care a fost numit un procuror care a pornit acele cauze penale fabricate și care a dus la suspendarea mea din funcția de procuror general”, a mai spus Alexandr Stoianoglo.
Avocatul Victor Munteanu a declarat că CEDO s-a pronunțat pe marginea celei de-a doua plângeri, care vizează hotărârea CSP și, de fapt, a imposibilității contestării și examinării legalității deciziei care a dus la suspendarea lui Alexandr Stoianoglo din funcție.
Potrivit lui, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat încălcarea dreptului la tribunal, dreptul de a contesta decizia CSP din 5 octombrie. „Curtea concluzionează că în cazul domnului Stoianoglo această suspendare a avut loc arbitrar, pentru că în legislația Republici Moldova și în modul în care s-a procedat la noi nu a existat un mecanism de a contesta acea suspendare. Curtea mai concluzionează că reclamantul nu a beneficiat de nicio formă de protecție juridică în privința măsurii de suspendare din funcție, funcție de care a fost privat timp de 2 ani, și i-a fost îngrădit dreptul de a exercita funcția de procuror general”, a mai spus avocatul, notează IPN
Înrebat dacă crede că ar putea fi restabilit în funcție și cum comentează decretul președintelui statului, Stoianoglo a pus că va cere, prin avocații săi în următoarele zile, „anularea și suspendarea” decretului prezidențial prin care a fost demis din funcție.
„Decizia emisă de doamna președinte am atacat-o în mod administrativ. Am folosit calea prevăzută de lege. Am depus cerere la Președinție, la care am primit deja răspuns. Mâine-poimâine ne vom adresa în instanța de judecată cu cerere de anulare a decretului președintelui. Nu analizăm posibilitatea atacării deciziei respective la Curtea Constituțională, dar să vedem, cred că o să găsim o soluție și în acest sens. În ceea ce privește restabilirea în funcție, depinde doar de doamna președinte. Reieșind din acțiunile întreprinse până acum, cred că în situația creată este imposibil. Putem rezolva problema doar prin decizia instanței de judecată, dar la urma urmei suntem siguri că vom câștiga dosarele respective. Cu cât mai mult vor dura procedurile, cu atât mai mare prejudiciu va fi adus R. Moldova” a declarat Stoianoglo.
El a mai declarat că, în mod normal, chestiunea demiterii procurorului, ține de norma constituțională implicit cea care ar trebui să se expună în cazul în care va fi sesizată ar fi Curtea Constituțională, însă un procuror general demisionar nu poate să înainteze solicitări către CCM.
Potrivit lui, președintele Maia Sandu s-a grăbit cu emiterea decretului de demitere.
„Președintele nu a avut niciun drept să emită decretul. L-a emis pentru a nu admite reinstaurarea mea în funcția de șef al PG, pentru că se împlineau doi ani de suspendare și șeful PG nu poate fi suspendat pe o perioadă mai mare de doi ani. Suntem siguri că vom învinge, poate nu în instanțele naționale, dar vom ajunge la CtEDO. Așteptăm, avem răbdare. Vă asigur că, până la urmă, voi fi restabilit în funcție. Înțeleg că în perioada Guvernării actuale va fi foarte greu, dar noi conștientizăm că avem dreptate și temei pentru a reveni în funcția respectivă” a notat Stoianoglo.
El a comentat și suma pe care statul a fost condamnat de CtEDO să o plătească.
„Noi nu am urmărit scopul de a câștiga ceva de la stat. Am cerut o sumă foarte modestă. Pentru noi este important recunoașterea a încălcării drepturilor și demnitatea noastră. Avocații sugerau să cerem 10-20 mii de euro, noi n-am urmărit acest scop, dar dacă nu găsim după decizia respectivă o soluție amabilă cu guvernarea actuala atunci depunem toate eforturile de a încăsa și prejudiciul moral și prejudiciu materiale” a declarat Stoianoglo.
Ministerul Justiției a venit cu un cometariu la hotărârea CtEDO unde a menționat că că legea în baza căreia Moldova a fost condamnată pe cazul dat a fost deja modificată.
Potrivit instituției cererea se referă la pretinsa imposibilitate a reclamantului, în calitate de Procuror General, de a contesta suspendarea sa din funcție în legătură cu inițierea unei cauze penale în privința sa. Între timp, mecanismul suspendării din funcție a Procurorului General a fost revizuit pentru a evita pe viitor astfel de hotărâri.
Bazându-se pe Articolul 6 § 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, reclamantul s-a plâns în fața Curții de faptul că nu a avut acces la o instanță de judecată pentru a contesta suspendarea sa din funcție. La fel, invocând Articolul 13 din Convenție, el s-a mai plâns de lipsa unui remediu eficient la nivel național, prin care să conteste suspendarea sa din funcție.
Referitor la aplicabilitatea Articolului 6 § 1 din Convenție, Curtea a susținut argumentul Guvernului, potrivit căruia, legislația națională excludea, la acel moment, posibilitatea contestării suspendării din funcție.
Curtea a considerat că suspendarea automată din funcție a Procurorului General, în situația pornirii unei cauze penale în privința lui, nu poate fi justificată de motive obiective determinate de interesul statului, în lipsa oricărei forme de control judiciar.
Ministerul Justiției mai precizează că recent au fost operate modificări la Legea cu privire Procuratură, în cadrul cărora a fost revizuit și mecanismul suspendării din funcție a Procurorului General, pentru a evita astfel de hotărâri pe viitor.