18:15 Declaraţia directorului "Jurnal TV", Val Butnaru:

"Mistificarea cinică a rezultatelor alegerilor, provocarea unor acţiuni de vandalism, implicarea elementelor criminale în revolta firească a tinerilor, aruncarea întregii vini pe spatele opoziţiei democratice, nimicirea presei libere, acestea sunt etapele pe care le parcurge regimul anti-popular în vederea instaurării unei dictaturi dintre cele mai dure din lume. Dintre toţi ziariştii, care au reflectat evenimentele din aceste zile, a fost bătut cu bestialitate şi i s-a furat camera doar reporterului Jurnal TV, acţiune realizată cu bună ştiinţă. Atât Oleg Brega, ca ziarist cunoscut, Jurnal de Chişinău, dar mai ales Jurnal TV, ca instituţii foarte importante pentru formarea opiniei publice, sunt factori deranjanţi pentru puterea comunistă, care încearcă nu doar să intimideze presa independentă, ci chiar să o anihileze fizic.

Jurnal atenţionează Consiliul Europei, OSCE şi alte organisme internaţionale, care, din naivitate sau de–a dreptul în mod iresponsabil şi laş, se prefac a nu observa reinstalarea dictaturii în R.Moldova.

Suntem convinşi că dreptatea, oricât de târziu, va triumfa, iar cerberii acestui regim dictatorial vor răspunde în faţa legii."

18:00 Doi cameramani de la Jurnal TV, Oleg Brega şi Vasile Costiuc, sunt daţi în căutare de către poliţie. Ei au fost anunţaţi că sunt acuzaţi de instigare la dezordine în masă. Pentru ca să nu fie reţinuţi, ilegal spun ei, cei doi cameramani sunt nevoiţi să se ascundă.

16:18 Surse din cadrul Ministerului de Interne au declarat, pentru Ştirea Zilei, că nu este adevărat că mai mulţi elevi ar fi fost arestaţi astăzi. Potrivit oficialilor, până la moment, în arest se află circa 200 de tineri, reţinuţi marţi seara în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

15:40 Aseară a fost bătut cu cruzime cameramanul de la Jurnal TV, Oleg Brega. El povesteşte că filma în spatele Executivului cum mai multe persoane în civil băteau câţiva tineri. "Ulterior, m-au luat patru inşi, unul sau doi în uniforme, echipaţi cu căşti şi bastoane, şi m-au întrebat ce filmez. Le-am spus că sunt în exerciţiul funcţiunii, aveam chiar şi legitimaţia de serviciu", a spus Brega.

Potrivit lui, necunoscuţii l-au bătut cu cruzime, l-au deposedat de camera de luat vederi, şi l-au lăsat să zacă în întuneric. Oleg a fost depistat de reprezentanţi ai unei organizaţii neguvernamentale, care l-au dus la Spitalul de Urgenţă.

"Tinerii, pe care-i băteau, iar eu îi filmam, icneau. Eu îns am avut inspiraţia să ţip şi am scăpat fără să-mi spargă capul", a adăugat Brega. El a precizat că se va plânge la procuratură, doar că nu ştie pe cine, întrucât doar pe unul dintre făptaşi l-ar putea recunoaşte după profil.

Tot ieri, patru reporteri de la Ziarul de Gardă au fost agresaţi de poliţişti. Aceştia, la fel, au mers în spatele clădirii Executivului pentru a filma cum oamenii legii băteau un grup de tineri. Jurnaliştii afirmă că poliţiştii le-au răsucit mâinile şi au lovit peste camerele de luat vederi. În momentul în care au apărut alţi cameramani în preajmă, poliţiştii au fugit. La plângerile reporterilor, ceilalţi poliţişti i-au acuzat pe jurnalişti de minciună şi nu au luat nicio măsură.

Totodată, astăzi au fost reţinuţi mai mulţi elevi şi studenţi şi duşi în direcţii necunoscute. Mai multe organizaţii neguvernamentale presupun că tinerii se află în locurile de detenţie provizorie, unde sunt ameninţaţi să nu iasă la noi proteste. Asta în condiţiile în care printre tineri circulă mesaje de chemare la proteste, pentru mâine, la orele 10.00.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE