- Cum apreciaţi anul politic 2008 pentru R. Moldova şi ce pronosticuri faceţi pentru 2009?

- În mod previzibil, din cauza uzurpării puterii centrale de către preşedintele comunist Voronin (Vladimir Voronin - n.r.) şi asistenţei oferite acestuia de Roşca (Iurie Roşca, vicepreşedinte al Parlamentului, liderul Partidului Popular Creştin-Democrat), acest an a pus vârf la acţiunile antidemocratice şi antieuropene ale coaliţiei roş-oranj de guvernământ. În faza iniţială a legislaturii măcar s-a simulat orientarea spre reforme, s-au adoptat acte pretinse drept reforme în domeniul audiovizual, electoral, al controlului finanţelor publice, al autoadministrării judiciare şi altele. Sigur că Alianţa „Moldova Noastră” a criticat şi atunci faptul că noua legislaţie ignoră recomandările europene şi punctul de vedere avizat al societăţii civile. Totodată, aceasta conţine scheme evidente de împărţire a bunurilor patrimoniale, a resurselor mediatice şi a controlului politic asupra unor instituţii ce au nevoie să li se garanteze independenţa. Dar, ţin să accentuez, chiar şi acolo unde s-a făcut anterior o jumătate de pas înainte, în 2008 s-au făcut paşi mari înapoi: Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi Compania „Teleradio-Moldova” au alunecat totalmente sub influenţa puterii, care a instaurat un control fără precedent în mass-media; legislaţia electorală a devenit mai restrictivă şi antidemocratică; instituţii precum Curtea de Conturi sau Centrul pentru Drepturile Omului şi-au afirmat doar ineficienţa; organele de securitate, poliţie şi justiţie sunt şi mai evident utilizate în interesele politice ale puterii; procuratura a rămas, practic, nereformată.

Sub aspect strict politic, trebuie de constatat lansarea în forţă a strategiilor pre-electorale ale grupării lui Voronin, cu activarea unui arsenal mediatic fără precedent, pe de o parte, iar pe de altă parte, cu activarea unui şir întreg de partide, menite să deruteze electoratul opoziţiei.

În condiţii de dictatură, administrativă şi mediatică, cu o pleiadă întreagă de actori anonimi, gata să joace diferite roluri în scenariul grupărilor mafiotizate ale puterii, în condiţiile când opoziţia reală este, practic, reprimată şi blocată informaţional, alegerile parlamentare 2009 deja se fraudează. Spre regret, şi multe instituţii ale presei independente sunt mai sensibile la bani şi la interese corporative decât la evenimentele şi procesele politice importante. Democraţia şi adevărul, ca valoare, sunt acum în cea mai profundă criză de când s-a format Republica Moldova şi sarcina de a le reabilita este extrem de grea. Dar Alianţa „Moldova Noastră” are cea mai solidă bază, pornind de la care va face acest lucru şi va aduce în 2009 la guvernare, în coaliţie, forţele democratice, pro-naţionale şi pro-europene. Aceasta este şi misiunea, şi pronosticul nostru pentru anul ce vine.

- 2008 încheie opt ani de guvernare a Partidului Comuniştilor şi două mandate consecutive ale preşedintelui Vladimir Voronin. Ce trăsături distinctive au marcat această perioadă?

- O serie de aprecieri se conţin şi în răspunsul la prima întrebare. Dar o caracteristică generală, pe care o repet, este că ţara a avut nenorocul de a fi condusă de cei, care au fost din start împotriva acestui stat, a independenţei noastre şi a intereselor fundamentale ale acestui popor. Toţi trebuie să deschidă ochii pentru a vedea măcar în ultima clipă că puterea a fost luată de străini, iată de ce ei au utilizat-o cu atâta cinism şi iresponsabilitate pentru a distruge tânăra noastră democraţie, a stoarce seva din populaţie, a extorca totul din business-ul şi economia naţională. A fost o guvernare a minciunii, a corupţiei fără limite la cel mai înalt nivel al puterii, a trădării intereselor naţionale, a subminării procesului de integrare europeană. Voronin e principalul vinovat, căci a uzurpat puterile în stat, paralizând funcţionarea lor. Dar să reţinem şi faptul, că am fost sortiţi să suportăm în mod repetat efectele unei ideologii criminale, ale ideologiei comuniste de tip totalitar. Aceşti 8 ani au fost pierduţi pentru Republica Moldova şi vor rămâne aşa, dacă societatea nu va înţelege că trebuie să realizeze alternanţa la putere, să dea în 2009 câştig de cauză celor care reprezintă astăzi adevărata opoziţie.

- Pe ce mizaţi în alegerile parlamentare din primăvara anului 2009 şi care credeţi că vor fi efectele acestora asupra R. Moldova?

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE