Șeful Biroului Vamal Centru, Iurie Gore, și un broker vamal au fost reținuți de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii municipiului Bălți într-un dosar de corupere pasivă.

Potrivit informațiilor preliminare ale CNA, funcționarul vamal și brokerul ar fi primit suma de peste 40.000 de dolari americani, în mai multe tranșe, în schimbul favorizării trecerii ilegale a mărfurilor peste frontiera vamală a Republicii Moldova. O parte dintre aceste mărfuri erau destinate segmentului transnistrean, iar mita ar fi avut drept scop și omiserea sancționării unor încălcări repetate ale legislației vamale.

CNA menționează că în cadrul perchezițiilor au fost identificate obiecte și documente relevante pentru cauza penală, inclusiv sume de bani în diferite valute, a căror proveniență este în curs de investigare. Acțiunile de urmărire penală continuă, iar autoritățile urmează să ofere detalii suplimentare privind numărul total de persoane implicate și sumele depistate la domiciliile și birourile de serviciu.

Serviciul Vamal condus de Alexandru Iacub a reacționat oficial la reținerea șefului Biroului Vamal Centru, Iurie Gore, implicat într-un dosar de corupere pasivă investigat de Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii municipiului Bălți. Într-un comunicat emis astăzi, instituția a anunțat că acordă tot suportul necesar anchetei, în limitele competențelor legale.

„Combaterea corupției și promovarea unei culturi instituționale bazate pe integritate, legalitate și responsabilitate sunt obiective esențiale pentru Serviciul Vamal”, se arată în declarația instituției. Aceasta reiterează angajamentul față de principiul toleranței zero față de orice formă de corupție și subliniază că faptele imputate angajatului nu reflectă valorile și standardele instituției.

Serviciul Vamal a mai informat că a demarat măsurile administrative necesare și că va continua să coopereze deschis cu organele de anchetă pentru clarificarea completă a circumstanțelor.

În același timp, autoritatea reamintește că „orice persoană vizată beneficiază de prezumția de nevinovăție, conform legislației în vigoare, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive”.

În aprilie 2024, fostul director al Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a demisionat după ce oamenii legii au anunțat că investighează o schemă de corupție la postul vamal din Aeroportul Internațional Chișinău. Talmazan a precizat că își asumă acest eșec și consideră că este de datoria lui să-și dea demisia de onoare.

Pe 1 aprilie, ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii din Chișinău au efectuat 16 percheziții într-un dosar de corupție, în care erau vizați șapte inspectori vamali de la Aeroportul Internațional Chișinău. Trei dintre ei se află în arest la domiciliu, iar ceilalți patru sunt cercetați în stare de libertate.

Inspectorii earu bănuiți că luau de la pasageri mită, între 50 și 1.000 de dolari, pentru a le permite să treacă vama fără a-și declara bunurile.

Reamintim că, potrivit legislației în vigoare, orice persoană se prezumă nevinovată până la pronunțarea unei hotărâri definitive și irevocabile de către instanța de judecată.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE