Secretarul american de stat, Antony Blinken, va ajunge miercuri, 29 mai, la Chișinău. Blinken urmează să anunțe un pachet semnificativ de sprijin pentru tranziția Republicii Moldova, atât în ceea ce privește independența energetică, cât și contracararea amenințărilor rusești.

„Miercuri, va ajunge la Chișinău, în Republica Moldova. Apoi, în acea seară și în cursul zilei de joi, se va afla la Praga, în Cehia. Iar începând de joi seară, va participa la reuniunea ministerială informală a miniștrilor de externe în pregătirea summitului NATO. În cadrul acestor întâlniri din Republica Moldova se va întâlni cu președintele Maia Sandu, cu premierul, cu alți oficiali”, declara asistentul lui Blinken pentru Afaceri Europene și Eurasiatice James O’Brien.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Antony Blinken va reafirma sprijinul Statelor Unite pentru progresele înregistrate de Republica Moldova în ceea ce privește aderarea la UE și securitatea energetică.

„Anticipez că va avea un pachet solid de sprijin pentru tranziția Republicii Moldova, atât în ceea ce privește independența energetică sau o mai mică dependență de sursele din est și în ceea ce privește sprijinul pentru democrație împotriva amenințărilor rusești, dar detaliile specifice le vom lăsa pentru ziua respectivă”, a mai precizat asistentul secretarului de stat.

La Chișinău, Antony Blinken se va întâlni cu președintele Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean. Secretarul de stat american va discuta despre progresele înregistrate pe calea integrării europene și amenințarea reprezentată de ingerința Rusiei în procesele interne ale Republicii Moldova.

Președinta Maia Sandu și Secretarul de stat american, Antony Blinken, vor susține o conferință de presă comună la ora 17:30, la Președinție.

Aceasta va fi a doua vizită a șefului diplomației americane la Chișinău după cea din martie 2022. Atunci, oficialul american s-a aflat la Chișinău timp de două zile.

Prima vizită a unui secretar de stat american în Moldova a fost cea lui James Becker, în anul 1992.

Pe parcursul zilei de 29 mai 2024, utilizarea spațiului aerian al Republicii Moldova va fi restricționată, în contextul vizitei oficiale în țara noastră a E.S. Antony J. Blinken, Secretar de Stat al Statelor Unite ale Americii. Astfel, în intervalul orelor 08:00 – 21:00 (ora locală), se interzic zborurile de aviație generală, elicoptere, baloane cu aer cald, motodeltaplane, parapante, precum și utilizarea aparatelor de zbor fără pilot (dronă) în Sectorul 1 al TMA Chișinău.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE