Legea care permite fermierilor să ceară creditorilor amânarea pe un termen de șase luni a obligației de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor nu va fi modificată. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, a explicat la Moldova 1 că actul normativ va fi lăsat să-și facă efectul și are drept scop de a salva producătorii, care se află în dificultate, iar modificări vor fi operate doar atunci când va fi necesar.
„Legea este votată de Parlament și noi nu o reexaminăm. O lăsăm să funcționeze, deoarece pentru noi este important ca aceasta să-și facă efectul. În cazul când ceva nu va merge, ca și orice act normativ votat de Guvern sau Parlament și care trebuie să fie modificat, el se modifică. Cert este că scopul ministerului a fost ca să salvăm producătorii care, într-adevăr, se află în dificultate. Să ajungem la cei care nemijlocit au nevoie de un suport din partea statului și din partea creditorilor și, respectiv, ca ei să poată fi viabili pe viitor”, a spus Șarban.
„Datoriile care au fost istorice până la acea perioadă (septembrie 2023) rămân datorii, nimeni nu le va anula niciodată. Ca și termen noi ne-am referit la anul 2024, care a fost afectat de secetă și arșiță din toată Republica Moldova, adică toate zonele și, desigur că asta am extrapolat și pe datoriile care s-au format în sensul obținerii acestei recolte. România, încă nu au adoptat o astfel de lege sau ordonanță echivalentă cum este această lege din Republica Moldova”, a mai explicat funcționarul.
Secretarul de stat a mai că pot exista compromisuri și a invitat reprezentanții protestatarilor la discuții. „Situația din bugetul e că nu sunt bani, dar bazându-ne pe buna intenție țărilor partenere din Uniunea Europeană, vom căuta toate posibilitățile ca să ajutăm fermierii. Suntem deschiși și invităm la dialog ca să discutăm eventualele soluții pentru că ne dorim să fim în continuare parteneri pentru producătorii agricoli și asociațiile acestora”.
Agricultorii din câteva raioane au protestat, în fața Președinției, cerând revizuirea legii aprobate de Parlament pe 13 septembrie, care oferă agricultorilor posibilitatea suspendării plăților față de creditori pentru o perioadă de șase luni. Protestatarii susțin că prevederile adoptate sunt valabile pe un termen limitat, iar criteriile specificate în lege pentru acordarea ajutoarelor îi divizează pe agricultori. Chiar dacă au fost invitați la discuții de către ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, aceștia nu au dat curs invitației și au continuat protestul în fața instituției prezidențiale. După câteva ore, ei au fost anunțați că sunt așteptați miercuri, 25 septembrie, la o întrevedere cu șeful statului. Până atunci, agricultorii au decis să suspende acțiunile de protest.