Creșterea roadei a fost afectată semnificativ pe plantațiile de struguri de masă de la începutul lunii iulie din cauza vremii foarte calde și uscate. Chiar dacă există sisteme de irigare, acestea nu se descurcă suficient de bine, scrie East Fruit. Într-o astfel de situație, se recomandă efectuarea următoarei etape de rărire - îndepărtarea grupurilor mai puțin dezvoltate din tufișuri.

Anterior, experții din industria viticulturii au prognozat că, după recolta mare de struguri de masă de anul trecut (mai mult de 100.000 de tone), recolta în 2022 va scădea cu aproximativ 25-30%.

Pentru îmbunătățirea calității, specialiștii asociațiilor de viticultură au sfătuit reducerea încărcăturii pe tufe la aproximativ 10-14 t/ha, în funcție de disponibilitatea irigațiilor, de un plan de hrănire și de alte condiții pentru o plantație.

Potrivit unor agronomi, din cauza secetei și a prognozei vremii nefavorabile pentru următoarele două săptămâni, ar fi rezonabil să se reducă volumul potențial de producție la viță de vie la 7-8 t/ha în iulie.

Dar chiar și în acest caz, fermierii ar trebui să aibă în vedere că, calitatea strugurilor de masă (dimensiunea ciorchinilor și a boabelor) este probabil să fie scăzută în acest an.

La sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie, bolile și dăunătorii au început să se răspândească în podgorii. Cu toate acestea, grație măsurilor de protecție luate și creșterii puternice a temperaturii atmosferice, viticultorii au reușit să readucă fondul fitosanitar la normal. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE