Tendințe bune pe piața muncii din Moldova. Tot mai multe persoane sunt angajate în câmpul muncii, iar numărul celor care muncesc nedeclarat, adică primesc salarii în plic, scade. Afirmația aparține ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, care a precizat că aceste reforme sunt parte a procesului mai complex de integrare europeană a Republicii Moldova.

„Vedem atât la Inspectoratul de Stat al Muncii că noi putem să identificăm mai multe persoane care sunt fără contract de muncă și să le ajutăm, să le încurajăm să se formalizeze. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a susținut plasarea în câmpul muncii a mai multor persoane. Deci noi vedem că eforturile noastre dau rezultate. Acum preocuparea noastră pentru anul 2024 este să creștem turațiile, să creștem viteza și să ne asigurăm că aceste schimbări sunt de calitate”, a declarat ministrul Alexei Buzu, notează moldova1.md

Reformele în domeniul inspecției muncii și ocupării forței de muncă sunt parte a procesului mai amplu de integrare europeană. Potrivit ministrului, acum ne aflăm la etapa în care se analizează în ce măsură cadrul legal și instituțional corespunde practicilor și standardelor europene. Această etapă s-ar putea încheia în acest an, după care vor începe negocierile pe capitolul de aderare - domeniul muncii și protecției sociale.

„Este foarte important să înțelegem cu toții că transpunerea legislației europene este doar o mică parte a efortului de integrare europeană. Pentru că această integrare înseamnă, cum spunea prim-ministru, să construim Europa aici, la noi acasă. Asta înseamnă că trebuie să creăm locuri de muncă decente, bine plătite, să asigurăm șanse și oportunități pentru toți cei care își caută un loc de muncă, să le oferim posibilități de formare profesională, de îmbunătățire a capacităților profesionale, să oferim servicii sociale, accesibile și calitative. Și asta înseamnă că trebuie să avem instituții puternice, instituții eficiente și integre”, a mai menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că, anul trecut, 17,2% dintre cetăţeni au lucrat neoficial și au primit salarii în plic. Cei mai mulţi au fost din domenii precum agricultură, comerţ, construcții și industrie.

PONDEREA SALARIAŢILOR CARE MUNCESC FĂRĂ CONTRACTE

Agricultură – 74,4%

Construcţii -10.4%

Industrie – 4,0%

Comerţ – 2,0%

Din iulie 2023, după intrarea în vigoare a modificărilor legislative privind controalele inopinate, Inspectoratul de Stat al Muncii a verificat 300 de agenții economici. 65 dintre aceștia utilizau munca nedeclarată, iar 203 persoane primeau salariul în plic.

MUNCA NEDECLARATĂ

Controale inopinate -  300 agenți economici

Utilizau munca nedeclarată – 65 angajatori

Munceau fără contract/primeau salariu în plic - 203 persoane

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE