Vladimir Putin instalează mașina militară rusă pe termen lung, notează Financial Times. Putin l-a numit pe Serghei Șoigu responsabil pentru declanșarea conflictului în 2022, cu ordin de capturare a Kievului în câteva zile, iar după doi de conflict președintele rus l-a demis pe ministrul apărării pentru a îndeplini o cu totul altă sarcină în Ucraina - să se asigure că mașina militară rusă, scârțâitoare, continuă să funcționeze atâta timp cât este necesar.

Remanierea neașteptată a lui Șoigu sugerează că Putin pune miză pe puterea complexului militar-industrial rus pentru a supraviețui Ucrainei și susținătorilor săi occidentali.

„Putin și-a dat seama în sfârșit că războiul a intrat într-o nouă fază - o bătălie pentru resurse... cine are mai multe dintre ele și ale căror lanțuri de aprovizionare sunt mai bine organizate... A fost nevoie de un an pentru a înțelege că nu va avea succes rapid, victorie fulgerătoare sau înfrângere fulgerătoare. Nu o descoperire, ci pași lenți înainte, așa cum vedem acum”, spune jurnalistul și fostul redactor al postului de radio Ekho Moskvy Alexey Venediktov.

„Pentru a efectua o astfel de schimbare a gărzii în mijlocul unei ofensive, trebuie să te simți foarte încrezător... El credea clar că lucrurile merg atât de bine de la sine încât l-ar putea înlătura pe ministrul Apărării, păstrând totodată Șeful Statului Major General și să nu provoace niciun prejudiciu acțiunilor militare”, spune politologul rus Ekaterina Shulman.

În anunțarea numirii lui Belousov, Kremlinul a precizat că se va concentra în principal pe dezvoltarea sectorului rus de apărare, unde fabricile lucrează în mai multe schimburi pentru a multiplica producția de arme și muniție. Belousov „înțelege perfect ce sunt resursele și cum să le cheltuiască cel mai bine... Sarcina lui, va fi să construiască subtil o joncțiune între față și spate, astfel încât totul să funcționeze fără eșecuri”, a spus Venediktov.

Schimbările fac parte din noile numiri care indică importanța primordială a sectorului apărării în viziunea lui Putin despre cum să câștige conflictul.

Dincolo de schimbarea lu Șoigu, Moscova a recurs și la alte remanieri. Astfel, ministrul Industriei și Comerțului Denis Manturov a fost transferat în funcția de viceprim-ministru responsabil cu sectorul apărării. El este apropiat de Serghei Chemezov, fostul coleg al lui Putin din KGB din Germania de Est, care acum conduce extinsul conglomerat de apărare Rostec. Manturov le-a spus reporterilor că Belousov este „tovarășul său foarte apropiat” și „o persoană profesionistă care aprofundează în problemele care i-au fost încredințate”.

În ciuda afirmațiilor triumfătoare ale Kremlinului că fabricile de arme funcționează non-stop, în ultimele luni au apărut semne ale unor lacune serioase în producția rusă de apărare.

„ Prin numirea lui Belousov la Apărare i s-a cerut să încerce să obțină controlul asupra găurii negre a cheltuielilor militare, ceea ce este greu de prezis chiar și pentru guvern în aceste zile”, considerăPavel Luzin, membru senior la Centrul pentru Analiza Politicii Europene.

Potrivit unui înalt oficial occidental, concluzia principală a fost că Rusia intenționează să construiască complexul militar-industrial al țării pe termen lung.

„Există un sentiment clar că au nevoie de cineva care să poată gestiona profesionist economia de război pentru o perioadă foarte lungă de timp... și care să nu fie corupt... Este alarmant că se pregătesc pentru o abordare atât de lungă.” oficialul a spus despre numirea lui Belousov.

În toamna lui 2022, pe măsură ce conflictul militar s-a înrăutățit pentru Rusia, Shoigu a devenit ținta unei furii rare, sancționate oficial, din partea celor de la linia dura. Putin l-a susținut în cele din urmă pe Șoigu în fața liderului Wagner, Evgheni Prigojin, dar nemulțumirea din armată a continuat să se înăbușească pe măsură ce comandanții de seamă s-au ciocnit cu ministrul Apărării și șeful Statului Major General Valery Gerasimov. Putin l-a menținut pe Gerasimov în postul său deocamdată, dar era de așteptat ca și el să fie concediat în cele din urmă, au spus surse din cadrul ministerului Apărării.

„Shoigu a vrut să controleze el însuși armata, iar ambițiile lui l-au împiedicat. Belousov nu are ambiții de a comanda trupe”, a spus un fost oficial înalt de la Kremlin.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că Șoigu a părăsit postul de ministru al apărării, noua sa numire în funcția de șef al Consiliului de Securitate al Rusiei este aparent o promovare - el îl înlocuiește pe Nikolai Patrushev, unul dintre cei mai vechi confidenti ai lui Putin și cei mai importanți ideologi ai cruciadei Rusiei împotriva vestului.

Pentru cei din afară care se uită înăuntru, se pare că Shoigu eșuează. Dar pentru Putin, el este răsplătit pentru loialitatea și serviciul său îndelungat”, spune Dara Massicot, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace.

Președintele rus Vladimir Putin l-a numit marți pe Nikolai Patrușev în funcția de asistent al său în cadrul administrației prezidențiale. Kremlinul a spus că Patrushev va lua o nouă poziție în zilele următoare. Un diplomat occidental înalt a spus că soarta lui este urmărită îndeaproape pentru a vedea dacă amestecul celor doi bărbați a fost influențat de performanța militară a Rusiei sau a fost legat de acuzațiile de corupție împotriva lui Shoigu. Diplomatul a spus că dacă Patrushev ar fi aruncat deoparte, ar indica faptul că Kremlinul încearcă în mod activ să rezolve problemele din serviciile sale de securitate expuse de eșecurile din Ucraina.

Luni, Patrushev a participat la o reuniune a Consiliului de Securitate cu Putin, iar fiul său Dmitri a fost numit viceprim-ministru, indicând că rămâne, oarecum, în grațiile lui Putin.

Care va fi noul rol al lui Patrușev, încă nu se știe, dar având în vedere importanța personală a lui Patrușev pentru stabilitatea regimului lui Putin și tendința de lungă durată a lui de a echilibra aripa de „siloviki” în cadrul verticalei puterii, următoarea poziție a lui Patrușev va fi o reflectare importantă a intențiilor lui Putin. Patrushev l-a înlocuit pe Putin ca șef al FSB în 1999 și de atunci a fost considerat parte a cercului apropiat al președintelui și unul dintre ideologii conflictului agresiv din Ucraina.

Dincolo de numirea lui Patrușev, fostul guvernator al regiunii Tula Alexey Dyumin a fost numit și asistent al președintelui. Anterior, Dyumin a lucrat în Serviciul de securitate prezidențial, apoi a condus sediul securității personale a lui Putin în timpul primului și al doilea mandat prezidențial.

În plus, fostul ministru al Educației Andrei Fursenko și fostul ministru al Culturii Vladimir Medinsky au fost numiți asistenți ai președintelui.

Putin a numit și membri ai Administrației Prezidențiale - Anton Vaino a rămas șeful acesteia. Serghei Kiriyenko și Alexey Gromov au fost numiți primi adjuncți. Maxim Oreshkin a trecut de la funcția de asistent al președintelui la funcția de șef adjunct al Administrației Prezidențiale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE