FOTO: Zdg.md

Membru al comisiei de pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat din funcție. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Veronica Roșca.

Presa de la Chișinău scrie că Procuratura Anticorupție, o bănuește pe Răducan de legături cu Veaceslav Platon și Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor.

Șeful PA, Veronica Dragalin a considerat necesar să-i informeze pe mai mulți judecători, procuror și reprezentanți ai societății civile despre unele circumstanțe depistate într-o investigație care ridică o suspiciune despre un actual membru al Comisiei Pre-Vetting, Tatiana Răducanu, și anume, că aceasta este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor.

La 30 aprilie 2024, în baza unor informații, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal privind cercetarea legăturilor Tatianei Răducanu cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Ca rezultat, Procuratura Anticorupție va continua această investigație prin prisma Codului penal și infracțiunile date în competența Procuraturii Anticorupție, inclusiv corupere și abuz de putere, notează telegraph.md

„Chiar dacă investigația penală este la o fază incipientă, circumstanțele și faptele constatate ridică un risc că Tatiana Răducanu este o persoană afiliată cu Veaceslav Platon și Ilan Șor și care a promovat și va continua să promoveze interesele lor, persoane în privința căruia Procuratura Anticorupție deține zeci de investigații și cauze penale pendinte în judecată, exercitate de mai mult de zece procurori anticorupție și examinate de mai mulți judecători. Verificarea extraordinară a procurorilor și judecătorilor de către Tatiana Răducanu prezintă un risc inadmisibil și un pericol pentru cauzele și activitatea Procuraturii și a sistemului de justiție.

Din circumstanțele relatate supra, există suspiciuni că Veaceslav Platon și Ilan Șor au pus la cale un plan să infiltreze ,,omul lor 100%” în organele responsabile de evaluarea extraordinară a procurorilor și judecătorilor, asigurând astfel că persoanele loiale lor vor promova în funcții cheie și cei procurori și judecători care reprezintă un pericol pentru ei vor fi eliminați din sistem. Procesul penal recent încheiat de Procuratura Anticorupție a demonstrat că un procuror cu legături cu Ilan Șor a promovat procedura de pre-vetting cu participarea Tatianei Răducanu în Comisia Pre-Vetting, a ajuns în CSP și a manipulat și viciat concursul pentru funcția de Procuror General al Republicii Moldova.

Reieșind din cele expuse, Vă aduc la cunoștință informația relatată supra, care stabilește că există indici că procedura de pre-vetting și vetting a fost compromisă și viciată de grupări criminale asociate cu Veaceslav Platon și Ilan Șor și că posibil au fost afectate drepturile fundamentale a candidaților la un proces echitabil, care în cumul prezintă un risc de a pune în pericol sistemul de justiție în continuare”, este scrisoarea Veronicăi Dragalin către judecători, procurori și societatea civilă.

Tatiana Răducanu este și membru al Consiliului Suprem de Securitate și al Comitetul Consultativ Independent Anticorupție de la Președinție.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE