Sala de operație a Institutului Oncologic a fost dotată complet cu utilaje de ultimă generație. Donația vine din partea Guvernului SUA și a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în scopul sprijinirii sistemul medical din țara noastră, afectat de valul mare de refugiați. Acum, femeile din Republica Moldova și refugiatele din Ucraina cu patologie oncologică a organelor genitale vor avea acces mai rapid la intervenții chirurgicale. Asta după ce

Pe lângă sala de operație ginecologică, sălile de examinare medicală, sălile post-operatorii și de terapie intensivă au fost dotate și ele cu paturi speciale, aparate de ventilare, monitoare, electrocardiografe, brancarde pentru terapia intensiva, defibrilatoare, fotolii ginecologice, frigidere pentru păstrarea medicamentelor, sterilizatoare.

„Tot utilajul cu care este dotată sala, este mai performant decât cel care a fost. Avem și aparataj special pentru laboratoare. În această secție se fac în jur la 800 de intervenții chirurgicale pe an. Vârsta medie este 50 plus”, menționează medicul ginecolog Vladimir Bucinschi.

Echipamentul medical donat este adaptat pentru nevoile fetelor și femeilor cu dizabilități, fapt ce va crește gradul de incluziune și acces la servicii medicale.

„Am văzut echipamentele noi care au fost procurate. Am donat pentru a ajuta spitalele și, în special, femeile cu copii din Republica Moldova și persoanele refugiate care vin din Ucraina”, a subliniat ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon.

„Femeile erau nevoite să aștepte până la trei luni pentru o intervenție sau facilități de operare. Acum timpul l-am scurtat de două ori. Dacă femeia a început tratamentul, ea nu îl mai poate întrerupe și dacă e refugiată și e nevoită să fugă din țara ei, aceasta necesită tratament deoarece poate fi prea târziu”, spune reprezentanta UNFPA în Republica Moldova, Nigina Abaszada.

„Vor fi mai multe operații, asta înseamnă că se scurtează lista de așteptare atât pentru pacientele din Republica Moldova cât și pentru cele refugiate. Condiții mai bune, standarde mai înalte în aceste săli de operații”, a declarat la rândul său ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Dintre cei 470 de pacienți refugiați din Ucraina, luați la evidență de Institutul Oncologic din capitală, 80% sunt femei. Echipamentul donat valorează 2,5 milioane de dolari.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE