"Aşa cum a asigurat partea ucraineană, livrările se vor relua în scurt timp integral", a declarat Putin, la încheierea unei întâlniri la Moscova cu omologul său ucrainean, Iulia Timoşenko.

Această întâlnire a avut loc după un minisummit organizat sâmbătă, la Kremlin, cu participarea oficialilor de rang înalt din mai multe state europene, dar care nu s-a soldat cu nici un rezultat.

Această întâlnire încheie un maraton diplomatic calificat drept "ultima şansă" de către Comisia Europeană, din ce în ce mai exasperată de nenumăratele apogeuri ale crizei în cursul celor două săptămâni.

Europa, care nu mai primeşte gaz rusesc via Ucraina de zece zile, şi-a intensificat presiunile exercitate asupra celor doi adversari în ultimele zile, calificând situaţia drept inacceptabilă.

"Negocierile nu au fost uşoare, dar am găsit un teren de înţelegere care ne-a permis să semnăm aceste acorduri", a declarat Timoşenko, după întâlnire, apărând alături de Putin, pentru a anunţa acest acord după mai multe ore de negocieri.

"Imediat ce documentele privind tranzitul şi preţul gazelor vor fi semnate, tranzitul integral către Europa va fi reluat", a declarat ea.

Acordul precedent între cele două guverne prevede ca Rusia să vândă pe viitor gaz Ucrainei "la un preţ scăzut, bazat pe formula europeană", dar cu un rabat de 20 la sută pentru anul 2009 "cu condiţia ca preţul tranzitului să rămână la nivelul fixat pentru 2008", a explicat Putin.

"Începând de la 1 ianuarie 2010, Ucraina şi Rusia vor trece la preţuri europene pentru preţul gazelor şi pentru tranzit", a adăugat el.

Nici o cifră precisă nu este disponibilă pentru moment, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Nimic nu a transpărut nici despre subiectul spinos al "gazului tehnic", respectiv cantitatea de gaz necesară pentru ridicarea presiunii în gazoductele ucrainene şi pe care nici Rusia şi nici Ucraina nu voiau să îl plătească.

Mai multe întreprinderi de gaz au fost contactate în ultimele zile pentru a se încerca înfiinţarea unui consorţiu care să se ocupe de furnizarea acestui gaz.

Cei doi premieri au desemnat grupurile energetice Gazprom şi Naftogaz să pună rapid la punct contractele pe baza noilor lor acorduri, potrivit lui Timoşenko. Odată ce contractele vor fi semnate, livrările vor fi reluate.

Potrivit celor două ţări, vor fi necesare între 24 şi 72 de ore de livrări neîntrerupte pentru ca gazul rusesc să ajungă din nou la clienţi.

Acest compromis, dacă va intra în vigoare aşa cum este prevăzut, ar putea încheia criza profundă instalată între cele două ţări de aproape două săptămâni şi în urma căreia au suferit clienţii europeni ai Gazprom.

Un sfert din gazul consumat în UE este cumpărat din Rusia şi majoritatea tranzitează Ucraina. Ţările din Europa de Est şi cele din Balcani, unele foarte dependente de gazul rusesc, au suferit în mod special din cauza crizei, care a coincis, în mare parte, cu un val de frig. Slovacia şi mai ales Republica Moldova şi Bulgaria şi-au încetinit funcţionarea în aceste ultime zile.

Un prim acord care să permită reluarea tranzitului, obţinut la sfârşitul săptămânii trecute de preşedinţia cehă a UE, s-a terminat, cele două părţi acuzându-se reciproc de un blocaj constant. Acesta prevedea desfăşurarea de observatori care să se ocupe de supravegherea tranzitului şi de împiedicarea "furturilor" de gaz de către Ucraina.

Moscova a înrerupt aprovizionarea Ucrainei cu gaz la 1 ianuarie 2009, dar tranzitul către Europa a continuat până la 7 ianuarie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE